Aldrig som första gången

Publicerad 2009-12-15 | Uppdaterad 2010-01-11

Att göra DET för allra första gången…att göra det. Riten som förpassar barn till vuxen en gång för alla och helt definitivt. Hur var det? Alla har sin egen historia, en del bär väldigt vackra bilder och andra som kanske helst vill slippa minnas alls.

Kommentera | 0 kommentarer

Den prisbelönta filmen Aldrig som första gången berättar i fyra avsnitt fyra personers upplevelser av hur det var att ha samlag första gången. Killen som gjorde det med sin tjejkompis på en toa under en fest och hur euforin av att faktiskt ha gjort det fyllde honom med större välbehag än själva akten. Och så en tjej och kille som liksom i en idealföreställning bygger upp ett förspel under ett antal dejter som leder fram till det slutgiltiga fullbordandet, och vad som händer sen... Tredje avsnittet handlar om tjejen som inte riktigt vet om hon blev av med sin oskuld eller inte i en kaotisk situation med för mycket alkohol inblandat. Hon vaknar upp i ett vardagsrum helt naken med total minneslucka. Den sista historien berättas av en äldre man som med knarrig röst minns hur fantastiskt det var – precis som han hade föreställt sig. ”I min säng på inackorderingsrummet rymdes bara en människa på bredden, något som passade väldigt bra just då…”

De fyra animerade filmerna är underbart läckert gjorda. Det är helt enkelt en fröjd för ögat att se dem. Förutom den snygga animeringen är historierna uppriktigt berättade och känns äkta genom sina personliga intervjuer, och att det är personerna själva som är berättarröster – även om killen i den inledande filmen har ett väl ambitiöst språk med ord som nödbedd, tillmälen och kliva nerför olympen. Ordbruk som målgruppen – tonåringarna – kanske inte direkt känner sig hemma i. Det är hur som helst fint att som avslutning få den äldre mannens berättelse som han levt med under ett liv – verkligen ett bevis för hur magiskt detta ögonblick kan vara. Han får också företräda en grupp vars sexualliv inte alltför ofta är föremål för exponering. Och nej tyvärr, vi får heller inga perspektiv från andra än vita heterosexuella svenskar, något som Skolsajten uppmanar upphovsmännen att inte glömma i nästa produktion. Tills dess kan man njuta av berättelserna i den här filmen och tänka tillbaka på hur man själv upplevde denna stund i livet. För de här berättelserna ger många tankar och känslor och finner lätt sin plats i sex- och samlevnadsundervisningen.

Anna Knöfel Magnusson

Regissör: Jonas Odell, Filmtecknarna.
Längd: 15 min.
Här får du tag på filmen: Kunskapsmedia
Pris: Den kostar 490 kr exkl moms.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Film och TV

Huvudbild film och TV
 

Sex på kartan

Sex på kartan är en tecknad upplysningsfilm som bygger på ungdomars egna frågor. Till filmen hör en handledning som du kan använda som utgångspunkt i undervisningen.

Läs mer
 

Utvalda tips

  • Get Real

    Get Real

    Brittisk film från 1988 om 16-årige Steven. Steven är bög, vilket bara bästa vännen Linda vet. Han inleder i hemlighet ett förhållande med skolans...

    Aldrig som första gången

    Att göra DET för allra första gången…att göra det. Riten som förpassar barn till vuxen en gång för alla och helt definitivt. Hur var det? Alla har...

Hitta rätt