Utbildningar för yrkesverksamma och pass för nyanlända ungdomar

Publicerad 2017-06-30 | Uppdaterad 2017-10-09

Kommentera | 0 kommentarer

Utbildningar för yrkesverksamma

Utbildningarna inom projektet Nyfiken riktar sig till yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter asylsökande, nyanlända och papperslösa ungdomar i sin yrkesroll, tex HVB-hemspersonal, behandlingsassistenter, lärare, elevhälsoperosonal, socialsekreterare, tolkar, gode män och volontärer i andra organisationer.

Många av de barn och unga som kommer till Sverige idag har kunskapsbehov kopplat till sexualitet, till exempel på grund av att man kan ha varit på flykt under en lång tid och därmed gått miste om undervisning, eller kommer från ett skolsystem med begränsad sexualundervisning.

RFSU:s utbildningar inom projektet Nyfiken ger kunskap och verktyg för att prata om sex och relationer på lättare svenska. Frågor om sexualitet och relationer är centrala i många tonåringars liv och det är viktigt att yrkesverksamma har grundläggande kunskap om och metoder och verktyg för att prata om sexualitet. Annars är risken stor att man inte vågar ta i frågan. Med en processinriktad utbildning vill RFSU säkerställa att sexualitet och relationer inkluderas i övrig verksamhet och inte blir isolerade frågor.

Utbildningen består av två heldagar och innehåller bland annat följande teman:

  • Grundläggande kunskap kring sexualitet
  • Normer
  • Sexuellt överförbara infektioner (STI:er) och säkrare sex
  • Ömsesidighet
  • Migration, ungdomstid och sexualitet
  • Lagar och rättigheter
  • Att prata sex på jobbet: privat – personligt – professionellt
  • Vanliga frågor från ungdomar och hur man kan svara på frågor

Att prata sex och relationer med unga nyanlända är roligt och behöver inte vara svårt!

Utbildningar inom projektet är kostnadsfria, men vi behöver ersättning för utlägg.

Pass för nyanlända

Undervisningen med grupper av asylsökande, nyanlända och papperslösa ungdomar i åldern 15-25 består av sexualundervisning och svenskinlärning parallellt. För pass på HVB-hem träffar RFSU varje grupp två gånger under två timmar. I språkintroduktionsklasser på gymnasiet träffar vi varje klass tre gånger under tre timmar.

Teman som diskuteras är bland annat kroppen och könsorganen, lust och njutning, sexuellt överförbara infektioner (STI:er), kondomer och säkrare sex, reproduktion, preventivmedel och abort, lagar och rättigheter samt kärlek och ömsesidighet.

Pass inom projektet är kostnadsfria, men vi behöver ersättning för utlägg.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan för att skicka en intresseanmälan om utbildningar och pass, eller kontakta oss på nyfiken@rfsu.se. Vi ser gärna att RFSU träffar både ungdomar och utbildar personal på samma arbetsplats/organisation. Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet!

 
 
 
 
 
 
Hur fick du kännedom om projektet Nyfiken?


 
 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Nyfiken – sex och relationer för unga nyanlända

Boka oss här!

Vi håller utbildningar för yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter asylsökande, nyanlända och papperslösa ungdomar i sin yrkesroll. Vi håller också i pass med grupper av asylsökande, nyanlända och papperslösa ungdomar i åldern 15-25.

Läs mer
 

Citat från deltagare

- som genomgått RFSU:s personalutbilningar för yrkesverksamma som möter nyanlända ungdomar

 

”Det är sådan information som jag tycker att alla borde få, det är viktigt för livet!” – Boendepersonal

 

”Ni har avdramatiserat och gjort det lättare för oss att arbeta med det praktiska arbetet i vardagen” - Boendechef

 

”Jag har tidigare dragit mig lite för att ta upp avsnittet om sex och samlevnad i Framtidsplanen, men efter era besök har det känts lättare att ta tag i. Ni har underlättat för det arbetet.” – Boendepersonal

 

”Man är inte blyg längre!” – Boendepersonal

 

Citat från nyanlända ungdomar som deltagit i RFSU:s sexualundervisningspass på lättare svenska på HVB:

 

”Kände mig blyg, glad och nyfiken.”

 

”Det var bra att de hade bilder och att de hade saker med sig som de visade. Exempelvis hur man använder kondom.”

 

”De ritade bilder av kroppen, organen hur de såg ut var man kan röra. Det var jättebra med bilder och att de ritade och förklarade. De frågade om vi förstod. Det var bra.”

 

”En del var sådant som jag visste sedan tidigare, men mycket var nytt. Exempelvis hur sjukdom. Hur det smittar. Hur det smittar mellan olika ställen och mellan pojk-flicka, pojk-pojk, flicka-flicka.”

 

”Du vet, det var första gång i mitt liv jag pratade om sex och sådant. Så jag blir lite blyg. [...] Det kanske bara är så man känner första gången man pratar om det, så nu helt okej i skolan att ha undervisning om det.”

 

Hitta rätt