Femton år, kär och på HVB-hem

Publicerad 2015-11-25 | Uppdaterad 2015-11-25

Kommentera | 0 kommentarer

Nu har det äntligen kommit ett material för att prata om sexualitet med unga på HVB-hem och i institutionsvård. Det är utgivet av SiS, Statens institutionsstyrelse, och skrivet av Malin Lindroth, som forskat om unga på HVB-hem och sexualitet. Materialet bygger på samtal och fokusgruppsintervjuer som Lindroth har haft med unga och personal på HVB-hem. Det är ett handfast material med teman som kroppsuppfattning och självkänsla, könsroller och sexualitet, relationer, skydd och sex mot ersättning. För varje tema finns situationer/fallbeskrivningar som eleverna kan samtala om.

Unga som bor på HVB-hem får mindre av sexualundervisning än andra unga i Sverige. Samtidigt debuterar de tidigare och använder skydd i mindre utsträckning än andra jämnåriga. De har också mer erfarenhet av sex mot sin vilja liksom av oönskade graviditeter (gäller både killar och tjejer). Därför är det mycket välkommet att SiS nu kommer med detta material.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från November 2015

Världsaidsdagen 1 dec: tips för att undervisa om hiv

Inför Världsaidsdagen har vi sammanställt tips till undervisningen i två olika dokument. Ett är tips på filmer, hemsidor och mycket annat!

Läs mer
 
 

Stor kampanj om hiv

Det var många år sedan som Folkhälsomyndigheten gjorde någon kampanj kring hiv. Nu är det dags igen. Syfte: minska diskrimineringen av hiv-positiva genom att öka kunskapen om vad hiv faktiskt innebär idag.

 

Hiv på en halvtimme - lektion

Vi har kallat den här lektionen för ”Hiv på en halvtimme”, eftersom det är en föreläsning som ger grundläggande kunskap om hiv, som RFSU:s informatörer ger i samband med Världsaidsdagen.

Hbtq, normer och makt - material

Forum för levande historia har nu ett nytt undervisningsmaterial tillgängligt på sin hemsida. Det handlar om hbtq, normer och makt. Där finns...

Läs mer
 
 

”Så funkar sex” - för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Organisationen Forum Skill har kommit med metodmaterialet ”Så funkar sex”, som vänder sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar...

 

Femton år, kär och på HVB-hem

Nu har det äntligen kommit ett material för att prata om sexualitet med unga på HVB-hem och i institutionsvård. Det är utgivet av SiS, Statens...

Hitta rätt