Äntligen sexualupplysning på teckenspråk!

Publicerad 2015-10-26 | Uppdaterad 2015-10-26

Eleverna i landets dövskolor får inte besök av RFSU. Och lärarna som håller i sexualundervisningen saknar bra material. Äldre elever börjar skratta när de minns tillbaka: ”Läraren använde felaktiga tecken som såg väldigt lustiga ut. Hela lektionen blev ett skämt och jag minns inget av innehållet.” Nu råder RFSU Stockholm bot på detta och utvecklar sexualupplysning på teckenspråk.

Kommentera | 0 kommentarer

Det tvååriga projektet går under namnet "Teckna" och finansieras av Allmänna arvsfonden. Det görs i samarbete med Manillaskolan under ledning av Malin Kvitvær, projektanställd hos RFSU Stockholm.

– Det är viktigt för alla ungdomar att ha ett språk och kunna kommunicera vad man vill. Att få kunskap om sin kropp och sin sexualitet och sätta ord på detta. Att kunna ställa frågor och samtala om sex och relationer, säger Malin.

Hon berättar att projektet inleds med en inventering av vilket material som redan finns, både i Sverige och i andra länder. Projektet ska också se över vilka tecken som redan är etablerade och används. Detta stäms sedan av med döva ungdomar för att se vad de tycker saknas och vad som behöver utvecklas.

Därefter handlar en del av projektet om att utbilda informatörer som ska gå ut i skolorna och hålla sexualundervisning på teckenspråk. En annan del går ut på att utveckla nya tecken och försöka etablera dessa.

– Deltagarna i gruppen som ska jobba med teckenutveckling är, liksom jag själv, döva. Tanken är att vi med våra skarpa hjärnor tillsammans bildar nya tecken som ska kunna bli etablerade. Sedan gäller det förstås att folk börjar använda dessa, men det ju samma utmaning som när RFSU vill få folk att använda nya ord som klittra.

Malin har redan varit ute och träffat några ungdomar för att prata om projektet och ta reda på vad de tycker om sexualundervisningen idag. Några tycker att den är helt okej, andra att den är skräp. Många upplever att det är jobbigt att samma lärare som de haft sedan de började ettan, och fortfarande har i väldigt många ämnen, plötsligt ska börja prata sex. De längtar efter att prata med andra unga personer. Personer som kommer ihåg hur de var när de själva skulle flytta hemifrån för att börja riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro och kanske inleda nya relationer.

– Skolinformationen ska vara utformad för att passa döva och hörselskadade ungdomar. Det är givetvis mycket som kommer att vara likadant som för hörande. Men en del andra saker måste anpassas och ändras och det vill vi vara lyhörda inför.

Förmodligen blir det mestadels döva som utbildas till informatörer, även om dörren självklart inte är stängd för hörande. Ett krav är dock att informatörerna är fullt teckenspråkiga.

– Vi kommer att ha en pilotgrupp med informatörer som vi utbildar och samtidigt testar materialet på. Tillsammans ska vi prata om vad vi tror kommer att fungera. Under projektets andra år ska vi ha ett färdigt, användbart material som kan användas "i skarpt läge".

Exakt vilken typ av material som ska tas fram är inte klart, men planer finns på några korta informationsfilmer som visar situationer som döva ungdomar känner igen sig i. Det finns också tankar på någon form av lexikon med de nya orden, samt en tecknad serie där det tydligt syns att karaktärerna använder teckenspråk.

Text och bild: Ulrika Hammar

Se Malin teckna några av de vanligaste orden i sexualundervisningen. Kan du gissa vilka de är?

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Oktober 2015

Filmen "Sex på kartan" översatt till flera språk

”Sex på kartan” är en klassiskt handtecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor. Filmen är tänkt att användas i ...

Läs mer
 
 

Boken Sexualkunskap - nu till vrakpris!

Sexualkunskap är en gedigen grundbok för alla som ska undervisa i sex och samlevnad. Här finns förslag på metoder och hur man kan samtala med elever...

 

Snipp och snopp - ny barnbok

Efter SVT:s omdiskuterade succé med de dansande snipporna och snopparna kommer nu tecknaren Tony Cronstam med en enkel barnbok som kort och gott...

 

Äntligen sexualupplysning på teckenspråk!

Eleverna i landets dövskolor får inte besök av RFSU. Och lärarna som håller i sexualundervisningen saknar bra material. Äldre elever börjar skratta...

 

Webbsida om sexuella övergrepp

På ”Dags att prata om sexuella övergrepp mot barn” finns fakta om sexuella övergrep, om rättigheter och tips om hur man kan prata om sexuella...

 

FN tar steg mot en bättre värld

Nu har världens ledare undertecknat FN:s så kallade globala mål för hållbar utveckling (”sustainable development goals”, SDG). De ersätter de...

 

Kvinnor och hiv

Tidningen Insikt, som ges ut av Lafa – enheten för sexualitet och hälsa i Stockholms läns landsting, är alltid späckad med intressant läsning....

Hitta rätt