Världsaidsdagen – ett tillfälle att prata om utsattheten

Publicerad 2010-11-29 | Uppdaterad 2010-12-01

Red RibbonNu stundar Världsaidsdagen igen, som arrangeras 1 december varje år. Sedan hivepidemins början har över 60 miljoner människor smittats, varav 30 miljoner har dött. Epidemin har bromsats. Färre blir smittade än tidigare – men det är fortfarande många. FN beräknar att mellan 2,3 och 2,8 miljoner människor smittades 2009 och man uppskattar att nånstans mellan 1,6 och 3,4 miljoner barn under 15 år lever med hiv.

I Sverige är hiv ett virus som man lever med, kroniskt, tack vare medicinering. Förutom risken med medicineringen, är kanske det största hotet för människor i Sverige som lever med hiv det sociala hotet. För det är ingen slump att de flesta som lever med hiv inte berättar för sin omgivning. De är rädda för reaktionerna, för att de ska ses som ”hiv-människor”. Fortfarande finns det skam och skuld i förhållande till hiv. Och hotet och rädslan för att kunna bli anmäld till polisen om man har sex med en annan person – även om man varit öppen med att man lever med hiv. En som lever med hiv kan inte veta vem han eller hon kan lita på.

Världsaidsdagen är ett tillfälle att prata om hiv – om epidemin i sig, och ännu viktigare om den utsatthet och diskriminering som människor med hiv fortfarande är utsatta för – i Sverige, och inte bara i de delar av världen som är hårdare drabbade av hivepidemin.

Det är alla de som inte lever med hiv som kan bryta tystnaden. Som kan visa att de som lever med hiv inte behöver vara rädda för att berätta.

TV4 Nyhetsmorgon 1 dec 2010

TV 4 Nyhetsmorgon. Steve Sjöquist, hiv-smittad, Christina Ralsgård, Hivskolan, och Åsa Regnér, RFSU, pratar om situationen för unga med hiv.

Del av filmaffischen, bild på en brud.
 

Hur kunde hon

När Lillemor är nitton år gammal åker hon till Frankrike. Där blir hon kär. Och får hiv. Lillemor gifter sig senare med en annan man, får barn och lever som alla andra. Hon berättar aldrig att hon bär på hiv. Lillemors tystnad ger henne 2,5 års fängelse. Läs mer och se en trailer på filmen Hur kunde hon leva som om det inte fanns.

Hiv. En bild på ett öga.
 

Hiv

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Vi har nämligen en lag som säger att den som har hiv måste berätta...

Ljuslyktor
 

Liv med hiv

Med 1980-talets epidemi i färskt minne är hiv något som finns i allas medvetande. Men det är viktigt att vi inte glömmer. Bodil Sjöström berättar om...

bild på kondomer
 

Att arbeta med kondom

Kondomer kan vara laddade. Så laddade att Sverige en gång till och med hade en lag som förbjöd information om kondomer (men inte att använda dem)....

RFSU:s kalendarium

    Hiv/aids – fakta och statistik

    Hur smittar hiv? Hur kan jag skydda mig? Hur många lever med hiv i Sverige idag? Svaren på dina frågor får du här.

    Hitta rätt