Webbstöd - sexualundervisning för unga nyanlända

Publicerad 2017-10-06 | Uppdaterad 2018-04-18

Möter du nyanlända ungdomar i ditt arbete – t.ex. som lärare eller som personal på ett boende för ensamkommande unga? Vill du, eller har du kanske redan börjat arbeta med frågor som rör sexualitet, relationer och hälsa? Då är detta webbstöd till för dig!

RFSU har tagit fram ett metodmaterial som heter Sexualundervisning på lättare svenska som ger metoder för samtal om kropp, kärlek och sexualitet med personer som inte har svenska som modersmål. Där kombineras sexualupplysning med språkinlärning gällande en mängd olika teman.

Detta webbstöd är ett komplement till metodmaterialet och syftar till att underlätta för dig som yrkesverksam att veta hur du kan använda Sexualundervisning på lättare svenska i din verksamhet.

I webbstödet hittar du en kort film med tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på när man ska hålla i sexualupplysning med unga nyanlända, på HVB eller i skolan, en guide till hur du kan göra undervisningen mer inkluderande, förslag på lektionsupplägg och ett quiz där du kan testa dina egna kunskaper, samt få lästips.

Nedan finns även översatta ordlistor, med vanliga ord som handlar om kropp, sexualitet, relationer, hälsa och känslor. Dessa kan du använda som ett stöd till både dig själv och ungdomarna.

Lycka till!

 
 
 

Hans Olsson kommenterar

Hans Olsson

"Hur vet man vad den andra vill?"

När övergår initiativ till tjat? Har man indirekt tvingat någon om man tjatar sig till sex?

För att minska det sexuella våldet behöver vi arbeta främjande, inte bara tala om övergrepp.

Nyhetsbrev om sexualundervisning

Vi samlar de senaste böckerna, filmerna, materialen, debatterna och utställningarna och skickar dem i ett fint paket - rakt in i din inbox!

Hitta rätt