Musikhjälpen 2013: Virka för liv

Publicerad 2013-11-17 | Uppdaterad 2016-09-07

Kan du virka eller vill lära dig? Brinner du för att mödradödligheten ska minska och för att kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar? Varje dag dör 800 flickor och kvinnor på grund av komplikationer under sin graviditet eller förlossning. Hela 10 procent av alla de som dör i graviditetsrelaterade komplikationer gör det på grund av en osäkert genomförd abort. Det ville vi ändra på och startade därför kampanjen "Virka för liv" hösten 2013!

Kommentera | 1 kommentar
Flyer med två händer som virkar

RFSU ♥ Musikhjälpen 2013

"Tjejers rätt att överleva sin graviditet" - så löd Musikhjälpens tema 2013. RFSU:s nationella aborträttsnätverk bestämde sig för att virka livmödrar, dels som ett sätt att hjälpa till att samla in pengar till förmån för mödrahälsoprojekt runt om i världen och för att uppmärksamma frågan både internt inom RFSU och bland svenska allmänhet.

Engagera dig i Musikhjälpen och #VirkaForLiv

Du kan bidra på flera sätt till kampanjen och du sätter själv ribban för ditt engagemang. Välj bland våra förslag nedan:

1. Ordna din egen träff: Aborträttsnätverket har tagit fram ett material som fungerar som inspiration och stöd till er som vill arrangera en egen träff. Det är enkelt! Materialet inkluderar bland annat fakta och diskussionsfrågor. Ladda ner material och virkbeskrivning längst ner på sidan. Anmäl gärna ditt initiativ till Musikhjälpen och till kampanjens samordnare Emilie Weiderud.

2. Träff på din ort: På många orter finns redan planerade Virka för liv-träffar, till exempel i Göteborg, Halmstad, Malmö, Lund, Stockholm & Västerås. Läs mer om det nedan och anmäl dig.  

3. Virka din egen livmoder! Mönster finns att ladda ner längst ner på sidan. Sälj de livmödrar du tillverkar till nära och kära, lärare eller kollegor. Årets julklapp och julpynt?! Skänk sen pengarna till Musikhjälpen där de bidrar till allas rätt att överleva sin graviditet. Försäljning av virkade livmödrar görs genom Musikhjälpens digitala bössa.

4. Bidra med en livmoder till abortnätverkets installation!
RFSU:s abortnätverk kommer att göra en installation av livmödrarna i form av en vackert dekorerad gran. Denna ska vi sen auktionera ut till högstbjudande för att bidra till Musikhjälpen. Om du vill vara med i ”Virka för livs” stora livmodergran i Göteborg skickar du din virkade livmoder med kort beskrivning (vilka du/ni är, varför ni/du ville delta) till oss (före den 12 december 2013). Vi ser gärna bidrag från hela landet! Skicka till:
”Virka för Liv”
RFSU Göteborg
Stora Badhusgatan 6
411 21 Göteborg

OBS: Du kan även lämna din virkade livmoder på våra kontor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

5. Sprid ordet! Dela vår ”Virka för liv”-flyer och virkmönstret i sociala medier, skriv ut dem och sätt på anslagstavlan på jobbet eller i din trappuppgång. Instagramma och twittra med bilder på dig när du virkar eller på din färdiga livmoder. Tagga med #virkaforliv och#MH13. Ju fler vi är som bidrar till kampanjen, desto bättre!

6. Be vänner, familj, bekanta och bidra till Musikhjälpens digitala bössa.

Har du frågor? Mejla till kampanjsamordnaren Emilie Weiderud.


Din virkning räddar liv!

Varmt välkommen att hänga med oss! Fika, virkningsmaterial och mönster finns på plats och dessutom lär vi oss mer om RFSU:s arbete nationellt och globalt. Oavsett om du redan är expert på att virka eller vill lära dig är du välkommen. Likaså du som redan brinner för aborträtten och du som vill veta mer. Välkommen till en eftermiddag i virkningens och aborträttens tecken!

Några av alla vackra livmödrar som virkats

Orter med Virka för liv-träffar:

(Information om nya aktiviteteter tillkommer efterhand!)  

Kristianstad: Virka för liv den 28 nov - till facebookeventet

Stockholm: Virka för liv den 30 nov - till facebookeventet

Malmö: Virka för liv den 30 nov - till facebookeventet

Halmstad: Virka för liv den 2 dec - till facebookeventet

Göteborg: Virka för liv den 3 dec och/eller få ett virkset på Knit and Purl fram till och med den 8 dec så att du kan virka på egen hand: Till facebookeventet. Till Knit and Purl's hemsida.

Kilafors: Virka för liv den 4 dec med Garnbutiken - till facebookeventet

Malmö: Virka för liv den 5 dec med Proggresivt Hantverk - till facebookeventet

Göteborg: Virka för liv den 7 dec Knit and Purl.

Malmö: Virka för liv den 9 dec - till facebookeventet

Umeå: Föreläsning om mödradödlighet den 11 dec - till facebookeventet

Lund: Virkträff med Klädkammaren den 11 dec - till facebookeventet

Västerås: Virka för liv den 12 dec - till facebookeventet

Göteborg:
Virkträff på Cupcake time den 12 dec - till facebookeventet

Göteborg: Virka för liv den 14 dec - till facebookeventet

Inspirationsfilm: Vad är det alla virkar på?

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Virka in en skallra
Tips - virka in en skallra. Bästa bebisleksaken. Äggen skallra, ge liv åt alla!

Sagt av: Evelina 2013-12-11 10:38:23

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 26 maj!

Kom med i vår folkrörelse! Här finns all information om hur du engagerar dig!

Läs mer
 
 

Årets regnskydd: Elodie Details!

WA WA WOMB. Så heter det mönster av livmödrar som klär årets regnskydd och väska i Barnvagnsmarschen. De delas ut på landets alla marscher den 26 maj. Läs om samarbetet med Elodie Details som designat regnskyddet och se produktbilder här!

Gravida kvinnor med tidiga värkar väntar på Singida Regional Hospital.
 

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

 

Arrangörerna: Så här ordnar du en marsch!

I filmklippet berättar Moni och Julia hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch. - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Nepal leder väg mot säkrare förlossningar

Gravida kvinnor i avlägsna byar i Himalaya har ofta långt till sjukvård. Men Nepals satsningar gör att färre kvinnor dör.

Mer om mödradödlighet

 • Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

  När värkarna börjar är det dags att börja vandra

  Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

  Omslaget till Tweeniebrud 2016

  Stoppa barnäktenskapen!

  Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

 • Alliances pappa

  Historien om en förlorad dotter

  Alliance Mubonesi blev 17 år. Hon var en av drygt 3 000 flickor och kvinnor som dog i barnsäng i Zimbabwe, bara under 2013. För Ottar berättar...

  Livshotande när barn föder barn

  Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 • Aborträtt

  Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

  Världens första barnvagnsdemonstration

  Under Barnvagnsmarschen återuppstår barnvagnen som en symbol för kvinnors rättigheter – där frivilligt föräldraskap är målet. Nu är det dags igen.

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 till 2017.

Läs mer
 
Banner-bli medlem
 

Virkbeskrivning att ladda ner

Tagga med #virkaforliv

Hitta rätt