Till sidans huvudinnehåll
Barnvagnsmarschen i Stockholm avslutades i Humlegården.

Barnvagnsmarschen väckte engagemang över hela landet

Att årets Barnvagnsmarsch var flyttad från 8 mars till dagen innan Mors Dag innebar soligare, eller åtminstone varmare, marscher i hela landet. Från Kalix i norr till Malmö i Söder marscherade människor på femtiotalet orter mot mödradödlighet.
– Det känns fantastiskt! Jag är så glad över det starka engagemang som visats. Tillsammans gör vi skillnad när vi visar politiker och omvärlden vad som behöver göras för att kvinnors rättigheter ska tillgodoses, säger Emma Güntner, projektledare för Barnvagnsmarschen på RFSU:s förbundskansli.

I Västerås räckte Hanna Knutsson, ordförande för RFSU Örebro, över våra politiska krav till biståndsminister Isabella Lövin och ställde frågan hur regeringen ska säkerställa att dessa möts.
– När Trump drog tillbaka finansiering till organisationer som informerar om säkra aborter tog vi omedelbart initiativ till en konferens som heter She decides och lyckades mobilisera ny, internationell finansiering till SRHR. Jag är stolt över att Sverige är en av de största givarna till SRHR i världen. Vi kommer inte att vara nöjda förrän alla kvinnor har rätt till sin egen kropp. Vi är tacksamma för RFSU som är en erkänd världsledare i de här frågorna. Ni är enormt viktiga för kvinnors liv och säkerhet runt om i världen. Den glöd och kompetens ni har är helt fantastiskt, sa Isabella Lövin.

Hanna Knutsson, ordförande i RFSU Örebro och Isabella Lövin, biståndsminister vid marschen i Västerås.

Charlotte Drugge blev medlem i RFSU Halland i samband med Barnvagnsmarschen för flera år sedan. Därefter blev hon aktiv i lokalföreningen och engagerad i flera av våra frågor. Men det är SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) som ligger henne varmast om hjärtat.
– Det är orättvist att 800 kvinnor dör varje dag bara för att de blivit gravida, saknar mödravård, hjälp vid förlossning och säkra aborter, säger hon till P4 Halland.

Charlotte Drugge höll tal inför RFSU Hallands marsch

Många lokalföreningar passade på att sätta förlossningsfrågan i ett svenskt perspektiv. Det här är ju en fråga som RFSU vill lyfta inför valet i höst.
– Är man gravid i Skåne så vet man inte var man ska föda. Det beror på att politikerna inte prioriterar kvinnors hälsa. Man tror att vi kommit i mål eftersom vi har en bra förlossnings- och mödrahälsovård och skjuter inte till tillräckligt med pengar. På lokal och regional nivå så är detta viktiga valfrågor. Det är där man kan påverka, sa Sara Alfredsson, ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse till Sydsvenskan under Barnvagnsmarschen i Malmö.

RFSU:s ordförande Hans Linde deltog i marschen tillsammans med RFSU Umeå. Ett hundratal personer samlades vid Renmarkstorget för att visa sitt stöd för alla de kvinnor som runt om i världen riskerar att dö på grund av att de är gravida.
– 9 av 10 dödsfall kan förhindras med politisk vilja och resurser och värst utsatta är kvinnor i fattiga och krigsdrabbade länder. I Afghanistan är det långt farligare att bli gravid än att vara utländsk soldat, sa Hans.

RFSU:s ordförande Hans Linde deltog i marschen i Umeå.

Växjö var en av de platser där det faktiskt behövdes regnskydd under lördagen. En tapper skara gick i duggregnet från Strandbjörket till Linnéparken.
– Vi marscherar för allas rätt att överleva sin graviditet. Vi vill ha en förbättrad förlossningsvård i Sverige och stärka aborträtten internationellt, säger Fanny Loeb som sitter i RFSU:s styrelse i Växjö till SVT Nyheter.

Babydisco efter Barnvagnsmarschen i Stockholm
Babydisco i RFSU Stockholms regi

I Stockholm sken solen på de ca 300 deltagarna. Marschen avslutades i Humlegården där RFSU:s politiska krav överräcktes till representanter för riksdagens SRHR-grupp. Därefter anordnade RFSU Stockholm tipspromenad och babydisco, med egen dj.