Till sidans huvudinnehåll
15 olika prideflaggor har RFSU Halland samlat på sig genom åren.

RFSU Halland firade Pride

Nu stundar sommaren och med detta pridefirande runt om i landet. Många av RFSU:s lokalföreningar medverkar i prideaktiviteter på sina respektive orter. Förra helgen var det RFSU Hallands tur att sexualupplysa och fira tillsammans med Halmstad City Pride.

Isabelle Svensson och Måns Hultgren från RFSU Halland är nöjda med resultatet. Ett 30-tal personer gick med RFSU i prideparaden hållandes de 15 fanor som lokalföreningen samlat på sig genom åren.
– Vi tyckte att det var ett roligt sätt att synas på. Fanorna representerar flera olika sexualiteter, allt från pansexualitet till poly. I år hade vi köpt in nio nya flaggor från QX, däribland rubberprideflaggan, berättar Isabelle.

17 nya medlemmar

Men paraden är ju inte allt. Pride kan också vara ett ypperligt tillfälle att berätta vad RFSU gör och värva medlemmar. Därför var RFSU Halland också med som utställare i parken. Ola Carlstoft och Wendela Löfquist ansvarade för de två tältet. Här kunde besökarna få ansiktsmålning, delta i #hittaklittantävling och få kondomer eller RFSU-praktikor.
– Vi värvade hela 17 nya medlemmar! Kanske var det pridetygkassen som nya medlemmar fick på köpet som lockade. Vi köpte in den billigt från TGR, tipsar Isabelle.

Wendela Löfquist från RFSU Halland visar hur glad en kan bli av att #hittaklittan.

Bakom Halmstad City Pride står numera RFSL. Tillsammans höll organisationerna en uppskattad föreläsning om maskulinitet med Marco Vega och Kamy Alinejad.
– De tog upp män från tre olika generationer och tre länder. Det var väldigt intressant för åhörarna fick tänka efter själva och vara aktiva i samtalet. Tyvärr kom det inte så många till föreläsningen, kanske för att vi fick kanonväder just den här dagen.

Någon hade ställt ut små hus i prideparken. Klittan var snabb med att flytta in!

Så firar du Pride på din ort

I övrigt flöt allt på enligt plan och Isabelle tycker inte att något borde ha gjorts annorlunda. Till andra som ska delta i lokala pridefestivaler tipsar hon om att planera in mer tid och fler personer än vad man från början tänkt.
– Saker tar längre tid än vad man tror, och det behövs många så att ingen tröttar ut sig. Vi var 6-7 personer som byttes av i tältet under dagen och det fungerade fint. Ett annat tips är att köra på koncept som man testat tidigare i andra sammanhang.

I helgen anordnas West Pride där RFSU Göteborg medverkar. Hålls det något firande på din ort? Kolla på pridekartan! 

Text: Ulrika Hammar
Foto: Isabelle Svensson