Till sidans huvudinnehåll

RFSU-informatören som släpper en fotobok

"Dina bilder är inte konst, det är porr," sa läraren på fotoskolan i Berlin. Claudia Kent hoppade av för att kunna fortsätta ägna sig åt det hon brann för: Att skildra queera kroppar. Nu släpps hennes fotobok "It's just sex".

Fotoprojektet är bara en del av Claudias sexualpolitiska engagemang. En annan del har hittat sin plats inom RFSU. I ungefär samma veva som fotograferandet tog fart blev Claudia nämligen medlem. Och hösten 2014 gick hon medlemsutbildningen hos RFSU Göteborg.
– Den var helt fantastisk! Jag hade läst genusvetenskap i några år och var intresserad av sexualpolitik, men hade egentligen inte så mycket kunskap. Här fick jag lära mig massvis, och träffa andra med nybörjarintresse att blomma ut tillsammans med.

RFSU-informatör – Claudias huvudsakliga sysselsättning

Efter något år kände Claudia att hon ville engagera sig ännu mer i RFSU. Hon gick informatörsutbildningen och beskriver det som att kliva in i en helt ny värld. Sedan dess har sexualupplysning varit hennes största passion.
– Jag har vidareutbildat mig till Lättare svenska-informatör, hållit i medlemsutbildningar och kampanjutbildningar samt gått med i Krimprojektet för att sexualupplysa på häkten och anstalter. Det senaste året har detta nästan varit min huvudsakliga sysselsättning.

– Som RFSU-informatör får du hela tiden ny kunskap om sex och relationer, men även om pedagogik och metoder, berättar Claudia.

Claudia tycker att hon lär sig som allra mest när hon själv håller sexualupplysningspass eller utbildningar. Att höra deltagarna resonera om hur de ser på sexualitet och relationer ger mycket, liksom att få diskutera språk och ordens innebörd med olika målgrupper.
– Det är också intressant att få en inblick i hur ungdomar fungerar i dag. Det känns som att de har så himla mycket bättre koll på saker än vad jag hade. Men mycket är sig likt. Det är lika svårt att klura ut sin egen kropp och längtan och att utforska relationer. Det är också det som är svårast att lära ut.

Bäst med att vara RFSU-informatör enligt Claudia:

Att få träffa andra informatörer och utveckla tankar och idéer ihop.

Att få träffa nyfikna ungdomar.

Att få utvecklas själv och lära sig.

Att få ny kunskap om sex och relationer, men också om pedagogik och metoder.

Att lära sig hantera tuffa eller utmanande situationer.

Inom RFSU får funderingar frodas

Själv fick Claudia sin första flickvän när hon var 20, men det tog lång tid för henne att identifiera sig som lesbisk. Det var först när hon kom till Berlin som hon började förstå att det personliga också var politiskt.
– Det som inte hade varit en särskild viktig del av min identitet fick plötsligt ett politiskt sammanhang. Jag fick en inblick i svårigheterna man kan uppleva som hbtq-person när jag träffade folk med andra erfarenheter. RFSU var ett rum där de här funderingarna kunde frodas. Det var också detta som sådde fröet till fotoprojektet.

Claudia har fotograferat queera personer från hela världen under fem års tid.

Boken, som alldeles nyss släppts, handlar om genus, sexualitet och kroppar och hur föränderligt allt detta är. Den innefattar en stor mångfald i kroppar och identiteter. Claudia tycker att det vore spännande att ta med boken i något sexualupplysningssammanhang.
– Det här är människor som existerar på riktigt. Det finns en väldig styrka i att visa upp dem, för görs de synliga går de inte att förneka. Samtidigt vill jag förstås inte att de ska bli exotifierade. Det måste göras med respekt för alla som medverkar.

“Det är fantastiskt att få bidra till ökad självacceptans.”
Claudia Kent, RFSU-informatör

Det händer något när man fotograferar någon naken, särskilt om personen aldrig varit med om det förut, menar Claudia. För henne har projektet i första hand handlat om självacceptans. Av den egna identiteten, sexualiteten och kroppen.
– Det är fantastiskt att få vara en del av utvecklingen till ökad självacceptans hos någon, oavsett om det sker genom fotograferandet eller sexualupplysningen.

Är du intresserad av att bli RFSU-informatör? Kontakta din lokalförening.

Vill du köpa boken "It's just sex"? Den säljs via förlagets hemsida.

Text: Ulrika Hammar