Till sidans huvudinnehåll
Elise Albertsson från RFSU Luleå värvar festivaler till satsningen Dare to Care.

RFSU fortsätter arbetet med säkrare festivaler

Förra året utvecklade RFSU, tillsammans med bland andra Svensk Live, konceptet Dare to Care. Nu har Svensk Live fått stöd av Postkodstiftelsen för att fortsätta driva projektet under 2019-20. Givetvis kommer det att göras i ett fortsatt samarbete med RFSU!

Dare to Care är ett utbildnings- och kommunikationskoncept som arbetar för trygga miljöer utan sexuella övergrepp, i livemusikvärlden och samhället i stort. Under 2018 föreläste vi och utbildade klubbarrangörer, volontärer, anställda och festivalbesökare. Nu planeras aktiviteterna för årets festivalsommar.

Dare to Care handlar framförallt om att skapa en publikkultur som förespråkar kommunikation, ömsesidighet och samspel i sexuella relationer. I praktiken innebär det att jobba med med såväl normer och värderingar som praktiskt säkerhetsarbete tillsammans med arrangörerna, men också om att prata med publiken på plats.
– Vi vill stärka fler att stå upp för ömsesidighet, omtanke – på och utanför livemusikscenen. Genom att tipsa om lågaffektiva tekniker att bryta in i en situation underlättar vi ingripanden. Festivalorganisationerna utbildas i sexualitet, frozen fright och sexualbrottslagstiftningen. Vi engagerar artister i att hjälpa oss sprida budskapet och vi finns på plats med volontärer för att ge besökare möjlighet att reflektera kring sexualitet, kommunikation och gränser, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU:s förbundskansli.

RFSU:s monter på Svensk Lives årliga konferens.

Alla livemusikarrangörer knutna till Svensk Live är välkomna att vara med i Dare to Care. Men det finns möjlighet för åtta utvalda festivaler att ta del av mer omfattande specialsatsningar inom ramarna för projektet. Just nu pågår ansökningsperioden för festivalerna att gå med i specialsatsningen.

För att locka till sig många, bra ansökningar deltar RFSU vid Svensk Lives årliga konferens som hålls i Luleå den här veckan. Elise Albertsson från RFSU Luleå är på plats.
– Vi står här och berättar om vårt arbete. Det är jättetrevligt att få prata med olika sorters festivaler från olika delar av landet och höra hur dom vill jobba med säkrare arrangemang i framtiden, säger hon.