Till sidans huvudinnehåll
Ung pojke i grå tröja ser lite osäker ut.

RFSU Stockholm stöttar tonårsföräldrar att ta snacket

Många tonårsföräldrar behöver stöd i sitt föräldraskap. Därför anordnar Stockholms stad ett program med syfte att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Från och med i höst får de hjälp av RFSU Stockholm.

RFSU Stockholm har fått i uppdrag av Stockholms stad att ta fram innehåll till deras föräldraskapsstödsprogram för tonårsföräldrar. Programmet heter ABC Tonår och består av flera delar som alla har fokus på att stärka relationen mellan föräldrar och tonårsbarn. RFSU Stockholm bidrar genom att ta fram innehållet till en valbar del som handlar om sex, kärlek och relationer.
– Uppdraget känns jättespännande, men också lite utmanande. Vi kommer inte hålla i några utbildningar själva utan bara ta fram själva innehållet. Som tur är har vi erfarenheter från vårt familjehemsprojekt där vi under en längre tid involverat såväl föräldrar som unga, säger projektledare Linus Lundby.

Linus Lundby håller sexualundervisning
Linus Lundby under ett sexualupplysningspass i skolan.

Nu ska utbildningmaterialet utarbetas och därefter testas på föräldragrupper. Materialet kommer bland annat innehålla olika case, ett quizz med fakta om ungas sexualitet samt praktiska tips och reflektionsövningar.
– Jag tror att många föräldrar har behov av att känna sig trygga i att hålla samtal där de visar att de bryr sig utan att för den skull lägga sig i för mycket.

Den del av föräldrastödsprogrammet som RFSU står bakom heter Kärlek i tonåren och är sammanlagt 2,5 timmar lång. Den kommer att vara valbar för föräldrarna att delta i. Senare kommer ett forskningsprojekt från Karolinska Institutet titta på vad de som deltagit har för kunskaper jämfört med de som inte deltagit. Om allt faller väl ut ska utbildningen sedan erbjudas till 140 andra svenska kommuner.
– Vi är övertygade om att föräldrar kan spela en jätteviktig roll i att stötta unga i sin sexualitet, i att ha ömsesidiga relationer de mår bra av och i att känna sig trygga mig sig själva. Därför är vi väldigt glada över att ha fått förtroendet att utveckla ett material som kan göra stor skillnad!

Text: Ulrika Hammar