Till sidans huvudinnehåll

"RFSU gör skillnad och som förtroendevald är jag en del av det"

Nu är det snart dags att välja vilka som ska leda RFSU:s lokalföreningar under 2022. Är du nyfiken på vad ett styrelseuppdrag skulle kunna innebära? Här berättar några RFSU:are om sitt engagemang.

RFSU har 17 lokalföreningar runt om i landet. Varje förening har en styrelse som tillsammans bestämmer vad föreningen ska ägna sig åt. 

Vi behöver dig med! Ansök om att bli lokalt förtroendvald här

Möt några av våra förtroendevalda hjältar 

Niki Chalusi

Niki Chalusi är sedan ett år tillbaka ordförande i RFSU Göteborg. När hon blev invald var hon samtidigt arbetssökande så förtroendeuppdraget blev en viktig del av vardagen.
– Det skapade mening och gav mig framtidshopp. Att få ansvar och uppgifter som kändes viktiga och som jag klarade av på ett bra sätt gav mig självförtroende i mitt jobbsökande.

Person med mörkt hår och vit t-shirt.
– Att få nya vänner är inte alltid så lätt i vuxen ålder, förtroendeuppdraget har gett mig chans att träffa likasinnade med liknade värderingar som jag, säger Niki Chalusi – ordförande i RFSU Göteborg.

En tid efter fick Niki ett jobb hon sökt och hon tror att hennes engagemang i RFSU var en bidragande faktor till detta. På köpet fick hon nya vänner vilket hon säger inte alltid är så lätt i vuxen ålder.
– Det är fantastiskt roligt att arbeta med något konkret som skapar förändring och samtidigt träffa likasinnade. Att vara förtroendevald ger stor möjlighet att påverka omvärlden tillsammans med andra.

Charlotte Drugge

Charlotte Drugges engagemang i RFSU började i RFSU Hallands styrelse, en lokalförening hon själv var med och bildade. Idag sitter hon som ledamot i förbundsstyrelsen. När hon ser tillbaka på sina år som förtroendevald i RFSU slår det henne hur mycket hon lärt sig.
– Engagemanget i RFSU har gett mig andra glasögon. Jag upplever det som att det bildar mig, till exempel vad gäller transfrågor och antirasism. Det är kunskaper jag tar med mig både i mitt privatliv och i mitt yrke som barnmorska.

Person i grå tröja och med blont hår ler och tittar in i kameran.
– RFSU gör skillnad och som förtroendevald är jag en del av det. Det handlar om förändring i det stora och det lilla i frågor som jag brinner för både som privatperson, som förälder och i mitt yrke som barnmorska, säger Charlotte Drugge – f.d ordförande i RFSU Halland, numera ledamot i förbundsstyrelsen.

Hon tycker också att RFSU gett henne möjlighet att påverka den lokala sexualpolitiken i frågor hon brinner för. Ett exempel är subvention av preventivmedel, något RFSU Halland lyckades driva igenom i regionen efter samtal och möten med politiker.
– Preventivmedel blev billigare för alla under 25 år och gratis för de under 20. Det är en konkret förändring jag som RFSU:are varit med och bidrag till.

Samtidigt behöver inte styrelsearbetet vara svårt eller krångligt. Det går utmärkt att delta på den nivån och med den tid man känner att man kan ge, menar Charlotte.
– Bara följ ditt hjärta. Du behöver verkligen inte springa på alla bollar, gör det du känner att du hinner med. Och glöm inte att det ska vara roligt också! Unna er en gemensam middag tillsammans med volontärer och fira era framgångar.

Simon Jarblad

Person med mörkt lockigt hår och svart t-shirt.
– Som förtroendevald har jag fått lära mig ännu mer om RFSU:s viktiga frågor och om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det är värdefullt för mig, men också viktigt för att fortsätta kunna göra skillnad, säger Simon Jarblad – ordförande RFSU Uppsala.

Simon Jarblad är en av RFSU Uppsalas två ordföranden. Att dela på ansvaret gör att arbetsbördan blir rimlig samtidigt som de kompletterar varandra. Simon beskriver det som att den andra ordförande är inspirerande och energisk medan han är bra på överblick och struktur. Att komma in i RFSU Uppsala som förtroendevald var som att komma hem, menar Simon. Inte nog med att frågorna RFSU driver är viktiga, det görs också inom en föreningskultur som är varm och välkomnande.
– Det är en stämning som jag inte stött på någon annanstans, öppen och tillåtande. Här får jag verkligen vara den jag är. Jag vet att det låter klyschigt, men så är det.

Sofie Sjöqvist

Person med långt hår och vit t-shirt ler och tittar in i kameran.
– Som förtroendevald bidrar jag till att RFSU finns på plats på just min ort så att det går att engagera sig i sexualpolitiska frågor och i sexualupplysning lokalt, säger Sofie Sjökvist – ordförande RFSU Växjö.

Sofie Sjöqvist är ordförande i RFSU Växjö. Hon började aktivera sig som medlem, blev sedan vald till vice ordförande och så småningom till ordförande. Det har varit en utveckling i lagom tempo med lagom stora utmaningar. Pandemin har varit en utmaning för lokalföreningen och många saknar de fysiska medlemsträffarna som varit föreningens kärna. Som förtroendevald har Sofie känt ansvar att se till att RFSU finns kvar på orten. Föreningen har anordnat filmvisning när det varit möjligt, och engagerat sig i den årliga kampanjen Barnvagnsmarschen.
– Växjö är en ganska stor ort med många olika sorters människor. Det känns jätteviktigt att RFSU finns på plats och ger möjlighet att engagera sig i sexualpolitiska frågor och sexualupplysning lokalt.

För egen del känner Sofie att styrelsearbetet gjort att hon fått insyn i hur en förening fungerar med ekonomi och verksamhetsplanering. Det är erfarenheter hon tar med sig ut i livet.

7 anledningar till att sitta med i din lokalförenings styrelse:

  1. Du är med och gör sexualpolitisk skillnad.
  2. Du får nya vänner.
  3. Du lär dig nya saker.
  4. Du bidrar med din kunskap.
  5. Du får användbara erfarenheter.
  6. Du får andra att engagera sig på din ort.
  7. Det är viktigt, men roligt och inte svårt.

Vi behöver dig! Ansök om att bli lokalt förtroendevald här!