Till sidans huvudinnehåll

RFSU Malmö pratar sex med seniorer

RFSU Malmö har fått medel för att bidra till att minska ensamheten hos äldre. Därför besöker de nu ett antal Seniorträffar och pratar om sex och relationer. Just denna dag ska deltagarna få lära sig mer om sexleksaker.

Det är en varm höstdag på Linero utanför Lund. Dörren till Träffpunkten för seniorer står välkomnande öppen. Där inne går en kvinna runt och bläddrar bland böckerna i biblioteket på jakt efter något att läsa. En annan sitter vid en av vävstolarna i färd med att skapa en vacker matta. Och ett litet gäng har samlats i rummet längst in för att spela bridge. Men just den här dagen händer också något här som kanske inte tillhör vanligheterna: Det ska bli samtal kring och upplysning om sexleksaker!

Nyfikna seniorer samlas kring kondomer och glidmedel

Anna Lilja från RFSU Malmö funderar på om hon ska lägga fram hela väskans innehåll på bordet på en gång, men kommer fram till att det nog är bäst att ta upp sakerna en och en för att inte avskräcka deltagarna. Kondomerna ligger i alla fall framme i en vacker skål, liksom glidmedel i engångsförpackningar. Snart samlas en grupp nyfikna seniorer, både män och kvinnor i åldrarna ca 65 till 92 år.

Anna Lilja står utanför en lokal där det stär Träffpunkt för seniorer utanför på en skylt.
Anna Lilja från RFSU Malmö utanför träffpunkten för seniorer i Linero.

Anna Lilja har tio års erfarenhet från äldreomsorgen, som socionom och undersköterska, men för RFSU Malmö är målgruppen relativt ny. Satsningen får finansiering från Socialstyrelsen och syftar till att minska ensamhet hos äldre. Tillsammans med några av de öppna mötesplatserna för personer 65+ i Lund, Burlöv och Malmö har Anna utformat ett upplägg. Vid en tidigare träff pratade hon om sexuella rättigheter utifrån åldrande, vid ett kommande tillfälle är det fokus på relationer och dejting. Men nu är det alltså dags för sexleksakerna.
– Sex är jätterelevant hela livet, det vet ni ju. Men jag hoppas ändå att jag kan bidra med lite ny kunskap och inspiration här idag, inleder hon.

Anna Lilja håller en wand i handen. Hon fnissar.
Lite fnissigt blir det mellan varven, även för Anna Lilja som är van att prata om sex.

Penis och vulva låter bäst

Sedan vill hon att gruppen tillsammans kommer överens om vilka begrepp som ska användas under träffens gång. Penis och vulva låter bäst, kommer man fram till. Det här är precis samma upplägg som RFSU:s informatörer i skolorna har, även om benämningarna som väljs där vanligtvis blir kuk och fitta.
– Många av de sexleksaker jag ska visa här idag fungerar bra både för penis och vulva, men vissa är särskilt utformade för det ena eller andra könsorganet, säger Anna.

En hand som ser ut att tillhöra en gammal person håller i en vibrator.
Den kraftfulla vibratorern går även utmärkt att massera nacken med upptäcker en av deltagarna.

Hon börjar med att skicka runt en så kallad "wand" och berättar att den fungerar bra för de med nedsatt nervkänslighet. Den kan tyckas lite klumpig, men den är stark och lätt att greppa.
– Och tyst, säger en av deltagarna. Det är bra, så att man inte stör grannarna.

Vibratorer är inte farliga

Sedan skickas några olika modeller av mindre vibratorer runt. Någon undrar om det inte är skadligt för nerverna i händerna att hålla på så mycket med saker som vibrerar. Man vet ju att det kan drabba dem som jobbar med till exempel borrar och andra maskiner. Anna har lugnande besked:
– Nej, dels är ju dessa mycket svagare, dels använder man dom inte under särskilt lång tid. Jag har inte hört talas om någon som skadats, däremot kan man få tillfällig nedsatt känslighet i könsorganen om man använt vibratorer mycket. Men det finns inga studier som visar risk för bestående skador.

En anonym person håller i en liten fingervibrator i form av en kanin.
En av deltagarna testar att sätta en vibrerande kanin på fingret.

Därefter tar Anna fram den populära lufttrycksvibratorn, den som också går under benämningen Womanizer eller Satisfyer. En deltagare testar att sätta den sugande vibratorn mot nästippen, men riktigt så som det känns på klitoris går nog inte att återskapa.
– Den här kan man lägga mot klitoris och så suger den fast av sig själv.
– Det låter bra. Då kan man syssla med annat under tiden. Trampa på sin motionscykel till exempel, skämtar en dam.

Sexleksaker kan testas på nästippen! I bakgrunden syns samordnare Sofie Petersson.

Det går att njuta genom hela livet

Sedan är det paus. Alla får kaffe, te och väldigt goda hallongrottor som ser hembakta ut. Tanken är att deltagarna ska hinna gå på toa och sträcka på benen, men alla vill prata med Anna istället. Det blir samtal om kroppen och om förmågorna, som förändrats med åren. Efter pausen lyfter Anna en del av frågorna som kommit upp.
– Det finns många saker som kan påverka sexlivet: Inkontinens, svårighet att få stånd, sköra slemhinnor eller frånvaro av utlösning. När kroppen förändras på något av de här sätten behöver man lära om lite. Det går kanske inte att göra exakt som innan, men det går fortfarande att njuta.

Därefter är det dags att skicka runt det tunga artilleriet: Olika fleshlights, det vill säga onaniredskap för penisar. En ser ut som ett litet rymdskepp och låter som en hel ångmaskin. Men det finns också mindre och smidigare sexleksaker för penisar, bland annat så kallade “runkägg” som kan höja onaniupplevelsen. Alla saker går bordet runt och deltagarna kikar och känner på dem med stor nyfikenhet.

Att bli bunden kan vara eggande

Slutligen lyfter Anna något hon benämner som “sensoriska sexleksaker”, det vill säga de som stimulerar med beröring på andra delar på kroppen, eller rent av tanken och fantasin. Här ingår till exempel rep att bli bunden med, och piskor som man kan piska eller sensuellt smeka med.
– Att bli bunden eller begränsa rörelseutrymmet på olika sätt kan vara väldigt eggande. Och piskor kan vara sköna att bara hålla mot kroppen. Om man till exempel har prostataopererats kan andra delar av kroppen bli viktigare för ens njutning.

Annas föredrag är färdigt för den här gången. Alla är överens om att de två timmarna gått otroligt snabbt. Och många verkar nöjda med, och till och med lite upplyfta av, besöket från RFSU.

En anonym person håller i en lila vibrator.
En del vibratorer är utformade för att vara lätta att greppa.

Lusten lika stor vid 70

Innan hon går ber Anna deltagarna att berätta vad de tar med sig, och det blir idel lovord:

– Det är jätteskönt att du pratar om de här sakerna på ett så avslappnat och naturligt sätt. Då blir det inte pinsamt.

– Även om man blivit äldre lär man sig alltid någonting. Jag kan mer än vad jag kunde när jag kom hit idag. Det var jätteintressant att höra om de olika hjälpmedlena.

– Intresset för sex och lusten är lika stor när man är 70. Det är bara förmågan som är sämre.

– Jag tyckte om att du tog fram repet och berättade även om det som kan vara lite tabubelagt.

– Underligt att det inte kom fler och ville vara med!

Två personer står och håller om varandra. En har långt, blont hår, den andra kortklippt mörkt hår.
Sofie Petersson och Maria Carrasco är samordnare på Träffpunkterna för seniorer.

Även personalen, som satt med under träffen, var nöjda:

– Det betyder jättemycket att RFSU är här. Även om inte alla vågar komma är det viktigt att visa att vi erbjuder det här, att vi tar frågor om sexualitet på allvar. Vi vill ju bejaka att folk ska känna lust hela livet, sa Sofie Petersson, samordnare på Träffpunkt Linero.

– Det här kändes genuint. Det är kränkande att äldres sexualitet så ofta glöms bort. Det är ju viktigt i alla åldrar, från ungdomen till sista stund, sa Maria Carrasco, samordnare på Träffpunkt Möllaregården.

Text och foto: Ulrika Hammar