Till sidans huvudinnehåll
En man med skägg, blå skjorta och grå kavaj står framför en grön äng.
George Aho är projektledare hos RFSU Jönköping.

RFSU satsar på Jönköping

RFSU Jönköping har fått medel från Folkhälsomyndigheten för att utöka sin verksamhet. Bra, tycker ordförande Tania Karanja och nyanställda projektledaren George Aho.

Som hos så många andra mindre lokalföreningar har det mellan varven varit en utmaning att få folk att engagera sig i RFSU Jönköping. För bara ett par år sedan var det svårt att få ihop en styrelse, intresset var helt enkelt svalt. Men så bestämde sig ordförande Enya Lindholm för att fortsätta sitt uppdrag och med sig i styrelsen fick hon bland andra den då nyutbildade sexologen Tania Karanja.
– I Jönköpings län saknar många möjlighet att samtala om sexuell och reproduktiv hälsa och rättvisa. Det gäller särskilt barn och unga på mindre orter i länet som har långt till närmaste ungdomsmottagning. Just därför ser jag att det finns ett jättestort behov av att RFSU har verksamhet här, säger hon.

"Jag vill att RFSU Jönköping ska växa"

Idag är Tania dels verksam som sexolog för cancerpatienter i Region Jönköping, dels ordförande för RFSU Jönköping. Hon har också varit delaktig i en ansökan till Folkhälsomyndigheten för att stärka möjligheterna till engagemang i RFSU Jönköping.
– Jag vill verkligen att RFSU Jönköping ska växa. Jag visste att om vi får pengar ökar möjligheten för oss att göra det. Allt går inte att göra på ideell basis.

Ett porträtt av person med långt hår och läppstift och vit jeansjacka.
Tania Karanja är ordförande för RFSU Jönköping.

Rätt person på rätt plats

Ansökan godkändes och i och med detta har en person kunnat anställas att projektleda RFSU Jönköpings verksamhet. Valet föll på George Aho som senast kommer från en tjänst som verksamhetsutvecklare på Bilda studieförbund. Han ser fram emot att bidra till bidra med sina erfarenheter och kunskaper.
– Under min uppväxt i Mellanöstern fanns starka sociala normer där diskussioner om sex och kroppen, abort och relationer var tabu. Jag såg hur bristen på öppenhet och information ledde till lidande för många. Detta väckte en passion inom mig för att driva förändring och försvara mänskliga rättigheter. Med min bakgrund inom juridik och erfarenhet som advokat känner jag nu att jag har möjlighet att göra verklig skillnad. Att vara en del av arbetet hos RFSU Jönköping känns som att jag är på rätt plats, och detta fyller mig med en otrolig entusiasm.

Fler medlemsaktiviteter på gång

I Georges uppdrag ligger nu både att starta upp informatörsverksamhet, och öka medlemsengagemanget i lokalföreningen. Det senare görs i nära samarbete med RFSU Jönköpings styrelse. Man planerar bland annat deltagande i eventet Go Jönköping (ett samarbete mellan kommunen och Jönköpings marknad) deltagande i Jönköping Pride och samarbete med studentföreningarna.
– Vi hoppas också på att få anordna Sexquiz på studentpubarna och delta i en hbtqi-filmfestival. Alla dessa tillfällen är perfekta för medlemsrekrytering! säger Tania.

Vad gäller informatörsverksamheten påbörjas nu rekryteringen av nya skolinformatörer. Redan i slutet av sommaren ska den första kullen utbildas och förhoppningen är att de kan gå ut till skolorna och sexualupplysa till höstterminen.

Bor du i Jönköpingstrakten och är intresserad av att bli informatör? Läs mer och ansök här! 

Text: Ulrika Hammar