Till sidans huvudinnehåll
Gruppbild på informatörer på nationella informatörsträffen 2025

Nationella informatörsträffen 2025

En helg i slutet av januari är det dags för den årliga informatörsträffen. Informatörer från hela landet samlas för att fortbildas, inspireras, utbyta erfarenheter och umgås.

Grupper om sju personer sitter utsprida i ett stort rum. Vad har det gemensamt? Ja, det är det första deltagarna på RFSU:s internationella informatörsträff ska ta reda på när de ses en helg i slutet av januari. I en grupp har alla varit på drag show, i en annan visar sig alla någongång haft sex i ett tält, i en tredje har alla varit på Livrustkammaren. Den mest poetiska gruppen kommer fram till att de alla är “nattugglor som tågluffat genom Europa och föredrar hav framför sjö”.

Informatörsansvariga Ellen Berkemar och Jesper Setreus ler mot kameran
Ellen Berkemar och Jesper Setréus från förbundskansliet är helgens värdar och stora hjältar. Från morgon till kväll ser de till att deltagarna trivs och att allt flyter på som det ska.

Men träffen går inte bara ut på att umgås. Helgen bjuder så småningom också på tre viktiga föredrag om abort, maskulinitet respektive sexualkunskap för vuxna. Det blir gemensamma reflektioner och konkreta tips som deltagarna kan ha nytta av när de går ut i skolor, till anstalter eller häkten eller pratar med en målgrupp på lättare svenska.

“Vi måste fortsätta prata om abort”

Kristina Castell, sakkunnig från förbundskansliet, inleder med ett kunskapshöjande föredrag om abort. Abortfrågan är både bred och komplex – en mänsklig rättighet, men också en hälso- och sjukvårdsfråga som rymmer etiska och existentiella aspekter.
– Abort är inte lika tabu längre, men vi behöver fortsätta prata om det. Och här spelar ni informatörer en jätteviktig roll, sa Kristina.

Flera förändringar är på gång i Sverige: en ny abortutredning ska se över lagstiftningen utifrån medicinsk utveckling och gravida personers behov, språket i lagen ska moderniseras, och möjligheten att genomföra hela aborten i hemmet ses över.

“Vilka känslor kan finnas hos deltagarna efter ett informatörspass?” var det collagen skulle förmedla. Ronja Håkansson från förbundskansliet ledde övningen. “Allt som går att klistra fast på ett papper ligger i farozonen för att bli del av ett collage”, menar hon.

Internationellt syns både framsteg och bakslag, berättar Kristina. Med Trump som president är Global Gag Rule tillbaka, vilket stoppar amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med aborter och preventivmedelsrådgivning. Samtidigt liberaliseras abortlagar i Latinamerika, Indien och flera afrikanska länder.
– Men barriärer kvarstår: lagstiftning, stigma, vårdvägran och fattigdom hindrar tillgången till abort. Därför måste kampen för fri abort fortsätta, och vi får aldrig ta aborträtten för given!

“Informatörer är det bästa som finns!”

– Informatörer är det bästa som finns i hela RFSU! inleder Pelle Ullholm, sexualupplysare på förbundskansliet, sitt föredrag. Att det finns personer som ni som vill prata med unga om sex, relationer och kroppar är avgörande, särskilt eftersom så många vuxna – lärare, vårdpersonal, föräldrar – ofta tycker att det är svårt.

Pelle Ullholm Pelle Ullholm visar en film i vilken han själv medverkar som används för att prata maskulinitetsnormer med fackförbund.
Dubbel-Pelle! Pelle Ullholm visar en film i vilken han själv medverkar som används för att prata maskulinitetsnormer med fackförbund.

Pelle har länge arbetat med frågor kring män och maskulinitet. Han menar att för att skapa förändring räcker det inte att prata med dem som har minst makt i samhället – det är lika viktigt att beröra dem som har mest.
– När man når fram till gruppen cis-killar så når man fram till en grupp som har mycket att säga till om i framtiden. Därför är de en viktig målgrupp för RFSU.

RFSU har varit framgångsrika i att nå unga killar, men det kräver rätt metoder. Nu ska vi stötta Ungdomsmottagningar att göra samma sak.
– Forskning som rör hälsa och sjukvård utgår ofta från 25-åriga, vita mäns kroppar, men samtidigt går inte dessa män till vården. Bara tio procent av besökarna på ungdomsmottagningarna identifierar sig som killar.

"Tycker du att någon frågar för mycket om sin kuk har du aldrig haft en"

För att förstå killar och sex behöver man bredda bilden av vad sex är. Det kan innebära en känsla av frihet för en person med penis och pung att förstå att sex är mer än penetrativt sex, menar Pelle. Om man får fokusera på något annat än kuk-i-fittan sex så blir pressen på att få stånd mindre.
– 80 procent av frågor från killar till RFSU:s chat handlar om det egna könet. Men om du tycker att frågan ställs ofta så har du inte haft en penis!

Många killar har kunskap och rätt attityder, men saknar träning i att hantera olika situationer. RFSU:s filmer Vill du? tar upp just detta. De visar olika sätt att förhålla sig till sex – den osäkra, den skämtsamma, den som vill gå rakt på sak.
– De unga ni möter är en grupp individer med otroligt olika attityder, erfarenheter och tankar. Vi når längre om vi inte går in med ett antagande om hur unga killar är, utan ser den mångfacetterade bilden av dem, säger han.

Helgens höjdpunkt: Kalle Norwald

På söndagen blir det dags för det som många av deltagarna ser som helgens höjdpunkt. Sexolog Kalle Norwald, känd från bland annat tv-programmet Gift vid första ögonkastet, berättar om sitt arbete och om sin nya bok Sexualkunskap för vuxna.

Kalle Norwald signerar ett exemplar av sin bok åt Oscar Viklund från RFSU Umeå
Kalle Norwald signerar ett exemplar av sin bok åt Oscar Viklund från RFSU Umeå.

Kalle Norwald har själv varit RFSU-informatör och har i sitt arbete som sexolog mött många som aldrig fått den sexualundervisning de borde ha fått.
– Många vet inte ens fram eller bak på sin egen kropp, säger han och berättar om en kvinna som kom till honom och undrade hur hon kunde få orgasm. När han förklarade klitoris funktion gick hon hem och onanerade – och fick sin första orgasm direkt.
Berättelsen fick deltagarna att brista ut i ett gemensamt “Naaaaw!” vilket roade Kalle.
– Det är bara på RFSU man säger 'naaaaw' åt en sådan historia, sa han.

“Vi är besatta av det normala när det kommer till sex”

Boken Sexualkunskap för vuxna är baserad på frågor Kalle får i sitt arbete. En av de vanligaste handlar om lust – att känna för mycket eller för lite i relation till andra.
– Vi är på gränsen till besatta av att vara normala, säger han och menar att vi ständigt jämför oss med andra, även när det gäller sex.
Det finns en föreställning om att alla ska ligga lika ofta och lika länge, men verkligheten ser annorlunda ut. När det kommer till ungas föreställning av sex så spelar samhället en stor roll, bland annat alla budskap om porrens inverkan.
– Unga påverkas negativt av hur vuxna pratar om porr. Men försöker man lyfta detta hamnar man i träsket av att vara antingen moraliserande alarmist eller negligerande porrliberal. Men faktum är att unga vill prata om porr. Om vi inte låter dem diskutera blir tystnaden en förövare, säger Kalle.

Att undervisa och förändra perspektiv är en av de största drivkrafterna i Kalles arbete. Han undervisar vårdpersonal, synliggör frågor i media och arbetar terapeutiskt två dagar i veckan (transungdomar och ensamstående mammor kan få gå gratis).
– Det är fint att få vara en så viktig person för någon, samtidigt som jag såklart inte vill behövas. Precis som jag antar att det är för RFSU. Om vi levt i en bättre värld hade våra insatser varit onödiga, säger han.

Underskatta aldrig ett dåligt ligg!

Och även om sex kan vara fantastiskt, vill han slå ett slag för det mindre lyckade mötet. Precis som man uppskattar en god middag bättre om man ibland äter något mediokert, kan “dåligt” sex bidra till att man får reda på vad man verkligen gillar.
– Vi ska inte underskatta ett dåligt ligg – vilken bra info man får av det!

Text och foto: Ulrika Hammar

Citat från deltagarna efter träffen:

“Jag känner motivation och framtidsoptimism. Det är en sådan energiboost att få träffa alla och få känna hur viktigt det här är.”

“RFSU-sammankomster är den bästa medicinen mot existentiell ångest.”

“Fantastiskt bra program. Så skönt att få sitta och lyssna och ta in. Samtal med andra informatörer är också så himla bra.”

“Det var så fint att vara i ett rum med andra människor som bryr sig om viktiga saker och göra världen till en bättre plats.”

“Häftigt att se hur många vi är över hela landet. Det glömmer man ibland när man går själv till sitt pass.”

“Jag kommer från Polen där sexualundervisning är förbjudet. Så jag blir så rörd när jag ser folk som redan är välinformerade tillbringa en hel helg med att lära sig ännu mer.”

“Jag känner att jag hittat hem. Är tacksam över att ha fått lära känna RFSU mer och lära känna alla här.”

“När allt tycks gå bakåt i omvärlden är det så skönt att komma hit och känna att vi är starka tillsammans.”