Till sidans huvudinnehåll
En kvinna håller sitt nyfödda barn i källaren på ett förlossningssjukhus i Kiev, Ukraina. Under ett flyglarm den 2 mars 2022 användes källaren som ett skyddsrum och har sedan omvandlats till en medicinsk avdelning.

Akutinsamling till Ukraina

Kriget i Ukraina har skapat ett desperat behov av sexuell och reproduktiv hälsovård. Därför samlar RFSU nu pengar till livräddande nödpaket tillsammans med vår paraplyorganisation International Planned Parenthood Federation (IPPF).

I krigets spår utsätts kvinnor och flickor för grova sexuella övergrepp. Bristen på vård, preventivmedel, abortvård och mödravård är enorm. Under de kommande tre månaderna beräknas 80 000 föda sina barn i Ukraina. IPPF riktar sina insatser mot de grupper som är särskilt utsatta: gravida, utsatta för könsbaserat våld, kvinnor med spädbarn, HBTQI-personer, ungdomar och etniska minoriteter (som exempelvis romer). Både dem som är kvar i landet och dem som är på flykt.

Ge en gåva till Ukraina

Swisha 90 06 099
Märk Ukraina

akutinsamling-till-ukraina-qr-kod.jpg

Din gåva kommer att gå till flera insatser som utförs av våra systerorganisationer och partners i Ukraina och grannländer.

Så använder våra systerorganisationer och partners din gåva till Ukraina

Nödpaket till lokala kliniker

Organisationen Woman Health and Family Planning finns på plats i Ukraina och delar ut livräddande nödpaket till kliniker. Paketen innehåller material för förlossnings- och mödrahälsovård och hygienartiklar, men också nödvändig vård, stöd och information till den som utsatts för våldtäkt, så kallade “rape kits”.

Kvinnorättsrörelsen Polish Women's Strike hjälper till att distribuera paket till de kvinnor och barn som flytt till Polen. Det rör sig främst om hygienartiklar, filtar, kläder och mat, kläder för nyfödda och småbarn samt blöjor. De sprider också information om vilken hälsoservice som finns i landet.

Nödpaketen innehåller även preventivmedel samt testning och vård av könssjukdomar.

Hjälp att göra abort

Woman Health and Family Planning delar ut abortpillret misoprostol till kliniker i Ukraina.

Många ukrainska flyktingar befinner sig i Polen och där är det närmast totalförbjudet att göra abort. Organisationen Abort utan gränser stöttar ofrivilligt gravida med abortvård, rådgivning över telefon och hjälp med resor för att göra abort.

Material för säkrare förlossningsvård

Att behöva föda i ett skyddsrum, i tunnelbanan eller under flykt innebär ett stort trauma. Den psykologiska pressen av krig har stor påverkan både på den gravida och på fostret. IPPF har redan levererat sjukvårdsmaterial i samarbete med International Medical Corps. Det räckte till vård av 2 700 gravida, 900 förlossningar och 225 kejsarsnitt. Nu behövs mer.

Stöd till Ukrainas grannländer

Vi samarbetar även med organisationer i Slovakien, Ungern och Moldavien där många ukrainska flyktingar befinner sig. Bland dem finns EMMA Association, ett nätverk av barnmorskor och doulor i Ungern, som fokuserar på den romska gemenskapen. Romer som flyr från Ukraina till Ungern är bland de mest utsatta i flyktinggruppen.

Läs mer: RFSU står upp för gravida i Ukraina