Till sidans huvudinnehåll
Collage med 64 tidigare medverkande i kampanjen Stå upp för aborträtten

Stå upp för aborträtten

För femte året i rad uppmärksammade vi den internationella aborträttsdagen med en stor kampanj, i år tillsammans med Kvinna till kvinna.

Åtta partiledare, hundratals politiker och tusentals privatpersoner. Många visade sitt stöd för aborträtten i Sverige och världen på Internationella aborträttsdagen. Läs mer: Fler än någonsin deltog i kampanj för aborträtten

Därför står vi upp för aborträtten

Just nu är massor av kvinnor och flickor gravida mot sin vilja. Många kommer att föda barn de inte är redo att ta hand om. Tusentals kommer att dö av försök att göra illegala eller osäkra aborter.

På internationella aborträttsdagen den 28 september står vi upp. I solidaritet med dem som kämpar för aborträtten världen över. Vi har gjort stora framsteg. 2021 är det lagligt att göra abort i fler länder än någonsin. Antalet som dör på grund av osäkra aborter minskar. Det är tack vare modiga aktivister och organisationer som tar kampen dag efter dag, år efter år.

Men arbetet är inte över. Ett koordinerat abortmotstånd vinner mark på flera platser i världen. För några veckor sedan blev abort i princip totalförbjudet i Texas och flera andra amerikanska delstater väntas gå samma väg.

Nu behövs ditt stöd mer än någonsin – för alla dem som kämpar för att vinna, behålla eller få tillbaka sina rättigheter. #ståuppföraborträtten tillsammans med oss!

Så står du upp för aborträtten

  1. Ta en bild där du står upp, gärna på en otippad plats.
  2. Skriv något om varför du står upp! Ett ord eller tio rader – det är helt upp till dig.
  3. Skriv in hashtaggen #ståuppföraborträtten. Tagga också gärna @rfsu 
  4. Publicera bilden i i dina sociala medie-kanaler. Klart!

Vill du stödja RFSU:s arbete för rätten till en säker och laglig abort?

Bli medlem i RFSU!


Därför står RFSU upp för aborträtten

Farliga aborter skördar liv

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.

Stödet för aborträtten är starkt i Sverige – men vi får inte ta det för givet

Vi har en bra abortlag i Sverige, med fri abort till och med vecka 18. Stödet för aborträtten är mycket starkt, både bland allmänheten och majoriteten av de politiska partierna. Men trots att vi är många som står bakom aborträtten måste vi vara vaksamma på hotet från dem som vill inskränka den.

Abortmotståndarna samlar kraft 

Religiösa och värdekonservativa samfund har historiskt stått för det starkaste abortmotståndet. Idag får de stöd från högerextrema och nationalistiska krafter. När högerextrema partier växer sig starkare behöver vi vara många som står upp för aborträtten.