Till sidans huvudinnehåll
En person har på sig en vit t-shirt med en illustration av tre personer och texten "Stå upp för aborträtten".

Stå upp för aborträtten

För tredje året i rad uppmärksammade vi den internationella aborträttsdagen med en stor kampanj. Många stod upp för aborträtten med oss den 28 september.

De stod upp för aborträtten den 28 september

I hejaklacken, på frukostbordet, i toankön – ni var många som tog ställning för aborträtten i lördags! Kika på hashtaggen #ståuppföraborträtten på Instagram för att se alla fantastiska bilder!

En lång rad svenska politiker deltog i #ståuppföraborträtten: Isabella Lövin, Per Bolund och Åsa Lindhagen från Miljöpartiet, Jonas Sjöstedt och Malin Björk från Vänsterpartiet, Karin Karlsbro och Barbro Westerholm från Liberalerna, Lena Hallengren, Evin Incir och Philip Botström från Socialdemokraterna och SSU – för att nämna några!

Därför står RFSU upp för aborträtten

Olika tidningsrubriker, till exempel:  "Elvaåring i Argentina nekades abort – födde våldtäktmans barn",  "Norge röstar ja till att begränsa aborträtten", "EU-kandidaten som vill förbjuda abort helt", "Backlash för rätt till abort inom EU" och "Fick 30 års fängelse efter missfall – dom omprövas i El Salvador"
Abortfrågan är alltid aktuell. Här är ett antal exempel på tidningsrubriker från 2019.

Farliga aborter skördar liv

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort fortfarande är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.

Stödet för aborträtten är starkt i Sverige – men vi får inte ta det för givet

Vi har en bra abortlag i Sverige, med fri abort till och med vecka 18. Stödet för aborträtten är mycket starkt, både bland allmänheten och majoriteten av de politiska partierna. Men trots att vi är många som står bakom aborträtten måste vi vara vaksamma på hotet från dem som vill inskränka den.

Abortmotståndarna samlar kraft 

Religiösa och värdekonservativa samfund har historiskt stått för det starkaste abortmotståndet. Idag får de stöd från högerextrema och nationalistiska krafter. När högerextrema partier växer sig starkare behöver vi vara många som står upp för aborträtten.