Till sidans huvudinnehåll

Stå upp för aborträtten

För fjärde året i rad uppmärksammar vi den internationella aborträttsdagen med en stor kampanj. Stå upp för aborträtten med oss den 28 september 2020.

I hejaklacken, på frukostbordet, i toakön – ni var många som tog ställning för aborträtten för ett år sen! Kika på hashtaggen #ståuppföraborträtten på Instagram för att se alla fantastiska bilder! Nu är det dags igen. 

Hur?

Lägg upp en bild i sociala medier där du står upp - gärna på en otippad plats. Tagga med #ståuppföraborträtten.

Varför?

Just nu är massor av kvinnor, flickor (och andra personer med livmoder) gravida mot sin vilja. Många kommer föda barn de inte är redo att ta hand om. Och tusentals kommer att dö av sina försök att göra illegala, osäkra aborter.

Reseförbud, lockdowns och karantäner har gjort det svårare att få tag på en säker abort. Och på många håll passar politiska ledare på att göra abortlagarna ännu hårdare.

Covid-19 förhindrar folk att gå samman och protestera. Men vi kan höras ändå. 28 september är en global dag för säkra och legala aborter. 

Sprid gärna vårt facebook-event! Vi behöver vara fler som står upp för aborträtten än någonsin. I år gör vi kampanjen tillsammans med Amnesty International Sverige

Den 28 september håller vi också i ett webbinarie på detta tema. Det hittar du här (länk)

Vill du stödja RFSU:s arbete för rätten till en säker och laglig abort?

Bli medlem i RFSU här.


Därför står RFSU upp för aborträtten

Farliga aborter skördar liv

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort fortfarande är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.


Stödet för aborträtten är starkt i Sverige – men vi får inte ta det för givet

Vi har en bra abortlag i Sverige, med fri abort till och med vecka 18. Stödet för aborträtten är mycket starkt, både bland allmänheten och majoriteten av de politiska partierna. Men trots att vi är många som står bakom aborträtten måste vi vara vaksamma på hotet från dem som vill inskränka den.

Abortmotståndarna samlar kraft 

Religiösa och värdekonservativa samfund har historiskt stått för det starkaste abortmotståndet. Idag får de stöd från högerextrema och nationalistiska krafter. När högerextrema partier växer sig starkare behöver vi vara många som står upp för aborträtten.