Till sidans huvudinnehåll
Kollage av personer som står upp på otippade platser för aborträtten

Stå upp för aborträtten

Den 28 september är internationella aborträttsdagen. För sjunde året i rad uppmärksammade vi dagen med en stor kampanj.

Så står du upp för aborträtten den 28 september

  1. Ta en bild där du står upp, gärna på en otippad plats.
  2. Skriv något om varför du står upp! Ett ord eller tio rader – det är helt upp till dig.
  3. Skriv in hashtaggen #StåUppFörAborträtten. Tagga också gärna @rfsu 
  4. Publicera bilden i dina sociala medier. Klart!

Facebookevent: Stå upp för aborträtten

Varför?

Högerextrema krafter är på frammarsch och aborträtten hotas i många delar av världen. Det är viktigare än någonsin att visa hur brett och starkt stödet för aborträtten är i Sverige.

Just nu är massor av människor gravida mot sin vilja. Många kommer att föda barn de inte är redo att ta hand om och tusentals kommer att dö av sina försök att göra illegala, osäkra aborter.

RFSU har drivit kampanjen #StåUppFörAborträtten sedan 2017. Varje år ser vi kraften i att stå enade tillsammans för aborträtten. Det räcker inte att bara några av oss tar ställning. Enbart om vi alla står upp för aborträtten kan vi kämpa emot krafterna som vill ta den ifrån oss.

Kampen för aborträtten har aldrig varit viktigare. Den 28 september är den globala dagen för säkra aborter. Då står vi upp tillsammans – vem du än är. Är du med oss?

Därför står RFSU upp för aborträtten

Farliga aborter skördar liv

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.

Stödet för aborträtten är starkt i Sverige – men vi får inte ta det för givet

Vi har en bra abortlag i Sverige, med fri abort till och med vecka 18. Stödet för aborträtten är mycket starkt, både bland allmänheten och majoriteten av de politiska partierna. Men trots att vi är många som står bakom aborträtten måste vi vara vaksamma på hotet från dem som vill inskränka den.

Abortmotståndarna samlar kraft 

Religiösa och värdekonservativa samfund har historiskt stått för det starkaste abortmotståndet. Idag får de stöd från högerextrema och nationalistiska krafter. När högerextrema partier växer sig starkare behöver vi vara många som står upp för aborträtten.