Till sidans huvudinnehåll

Internationella kvinnodagen - träffa juristen och människorättsaktivisten Teresa Lanza från Bolivia

På internationella kvinnodagen kommer Teresa Lanza till Sverige för att tillsammans med RFSU synliggöra behovet av internationella satsningar på rätten till sexuell och reproduktiv hälsa och delta i Barnvagnsmarschen.

Teresa Lanza, som också är generalsekreterare för den icke statliga organisationen Catholics for Choice i Bolivia (CDD), arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter och rätten till säkra och lagliga aborter i Bolivia.

Católicas por el Derecho a Decidir (CDD) är en organisation med tydligt feminsitiskt och teologiskt perspektiv som arbetar med policyarbete, opinionsbildning och påverkansarbete för att säkerställa sexuella och reproduktiva rättigheter och att inernationella åtagande som Kairoagendan efterföljs i Bolivia.

Plats: Samling på Norrmalmstorg.

Tid: 8 mars kl.11.30 med avslutning kl.13.00 på Mynttorget

Om mödradödlighet - 800 varje dag

Så många kvinnor och flickor dör världen över på grund av mödra- dödlighetsrelaterade orsaker. 99 procent av de som drabbas lever i fattiga länder. Där är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15-19 år. Mödradödligheten minskas genom att länder ser till att kvinnor får den mödravård de behöver, tillgång till preventivmedel och säker abort. Dessutom måste varje kvinnas och flickas rätt att själv bestämma över sin egen kropp respekteras. RFSU jobbar tillsammans med partnerorganisationer i hela världen för att detta ska uppnås.

Kort om mödradödlighet i Bolivia

  • 32 procent av kvinnorna föder hemma.
  • 92 procent har haft problem med att få vård i samband med sin graviditet.
  • Våld mot kvinnor är vanligt förekommande.

Majoriteten av befolkningen lever i fattigdom. Bristen på jämlikhet är stor.

Tre berättelser från Bolivia

Bolivia är ett av de länder där kvinnor och flickor är som allra hårdast drabbade. Varje år dör över 500 bolivianska kvinnor i barnsäng – en enorm siffra för att vara ett land med 9 miljoner invånare. Samtidigt är abort olagligt, utom vid våldtäkt eller fara för kvinnans liv. Därför genomförs varje år tusentals illegala och osäkra aborter. Extra utsatta är kvinnor på landsbygden som blir beroende av osäkra, ohygieniska metoder med okvalificerade yrkesutövare. Dessutom använder endast 61 procent preventivmedel. Bland tonårsflickor är det endast 9 procent.

Tonårsmamma lämnad ensam

När Dalia var 15 år och blev gravid kallade familjen henne prostituerad, slog henne och sa att hon var till besvär. Två år senare bor hon fortfarande med sin mamma och bröder. Barnets pappa har lämnat henne och bidrar inte ekonomiskt. För att kunna flytta därifrån har Dalia hoppat av skolan och börjat jobba. Men att få pengarna att räcka är ändå svårt. Dalia är stolt över sin 2-åriga dotter och behåller drömmen om att bli veterinär. Men hon känner sig ensam.

- Det är svårt för unga tjejer att skydda sig mot att bli gravid. Att ha sex kan därför förändra livet och krossa ens drömmar, säger hon.

Olaglig abort

Erika gick på college när hon blev gravid. Hon var rädd för familjens reaktioner och valde att ta risken en olaglig abort innebär. Mannen som tog emot Erika i sitt hem sövde henne och genomförde aborten. Hon skickades hem direkt utan instruktioner. Erika fick blödningar och mannen svarade inte i telefon. När smärtan blev outhärdlig togs hon in akut på sjukhus. Hon hade fått en allvarlig blodförgiftning. En akut skrapning räddade hennes liv. Erika förlorade möjligheten att bli gravid. De komplikationer och hälsoproblem som följde fick henne nästan att hoppa av skolan.

- Det är det värsta som någonsin hänt mig. Kvinnor borde ha lagligt stöd för sitt beslut att göra abort och slippa riskera livet, säger Erika.

Mödravård - inte för alla

“Du klagar i onödan”, sa läkaren och skickade hem Irene. Hon var i sjunde månaden och misstänkte att barnet skadats efter att hon ramlat. Utan att varken hon eller barnet undersökts blev hon tillsagd att komma tillbaka om två månader när det var dags för förlossning. Några timmar senare födde hon sitt första barn på akutmottagningen. När Irene väntade barn nummer två hade hon privat sjukförsäkring - något endast 3 procent av befolkningen har råd med. 78 procent har ingen försäkring alls.

- Alla kvinnor borde få mödravård både under graviditeten och förlossningen. Oavsett om de har en försäkring eller inte. Det minskar risken för att barnet eller kvinnan skadas eller dör, säger Irene.

För pressackreditering och kontakt

Josefin Morge, pressansvarig för RFSU
Tel 070-552 00 81
E-post josefin.morge@rfsu.se