Till sidans huvudinnehåll

Aborträttsfestival attackerades​

Den 5-7 december bjöd RFSU och tidskriften Ottar in till aborträttsfestival på konstnärskollektivet Pannrummet i Stockholm för att i dagarna tre uppmärksamma att det är 40 år sedan Sveriges lagstiftning om fri abort antogs.

Bild: Polis och räddningstjänst undersöker rökbomben. Foto: Patriez Van Der Wens

– Festivalen syftade till att hylla den svenska ​rättighetsbaserade abortlagen med konst, film och samtal, men samtidigt lyfta frågor om vad bristande aborträtt har haft och har för konsekvenser i Sverige och globalt. Evenemanget har varit välbesökt och uppskattat, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Sent söndag eftermiddag utsattes RFSU:s och tidskriften Ottar:s aborträttsfestival för ett attentat som polisen beskriver som ett politiskt motiverat attentat. Maskerade personer slängde in en rökbomb som exploderade och fyllde lokalen med orange stickande rök. Ett 30-tal personer var på plats. Ingen blev skadad, men många chockades av händelsen. Polis, brandkår och ambulans var snabbt på plats.

– Den här typen av attentat är avskyvärda kränkningar av demokratin​ som vi vanligen är förskonade från, ​avslutar Maria Andersson.

RFSU hänvisar frågor gällande händelsen till den information som uppdateras löpande på RFSU:s hemsida, samt alla frågor om motivbild​ och ​frågor om polisens utredning till Stockholmspolisen.

Kontakt

Pressansvarig för RFSU
Tel: 070-552 00 81
E-post: josefin.morge@rfsu.se