Till sidans huvudinnehåll

Dags för Barnvagnsmarschen!

Idag rullar Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet över hela landet! Varje dag dör 800 kvinnor på grund av osäkra aborter, brist på kvalificerade barnmorskor, brist på preventivmedel och sexualupplysning. Det tycker RFSU är skamligt, för forskning visar att nio av tio av dessa dödsfall går att förhindra, om bara den politiska viljan finns.

Vi anser att svenska och internationella politiker måste göra mer. Därför demonstrerar vi i år den 23 april. Samma dag som 400 ministrar och parlamentariker från hela världen möts i Stockholm för att diskutera sexuell- och reproduktiv hälsa på den så kallade IPCI-konferensen.

– Att kvinnor i världen riskerar livet på grund av en graviditet är en katastrof som sker utanför medias strålkastarljus varje dag, och det är en skam att vi inte gör mer för att förhindra det, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Maria Andersson kommer den 23 april att lämna över en deklaration till biståndsminister Hillevi Engström och parlamentarikerna på konferensen.

RFSU vill bland annat att man arbetar för tillgång till säkra och lagliga aborter, sexualundervisning och användning av moderna preventivmedel.

Förra året var det nästan 3 000 personer som marscherade på 30 orter, i år slår vi nytt rekord med 34 orter. Vi siktar på att barnvagnsmarschen ska bli en folkrörelse mot mödradödlighet. I Stockholm kommer RFSU:s ambassadörer Sissela Kyle och Katarina Wennstam gå marschen liksom Bianca Kronlöf som har gjort ett par filmer för RFSU:s räkning och nyligen besökte några av RFSU:s samarbetsorganisationer i Bangladesh som arbetar med de här frågorna.

Alla orter där Barnvagnsmarschen går hittar du här.

För pressfrågor kontakta:
Viktoria Myrén, pressansvarig (vik.)
Mobil: 070 552 00 81
Telefon: 08-692 07 18
viktoria.myren@rfsu.se