Till sidans huvudinnehåll

Mänskliga rättigheter handlar också om mens

Varför ska kvinnor och flickor hållas utanför samhället, politiken, skolor och arbetsplatser på grund av mens och varför tystas de som vill prata om det? RFSU tycker att vi på dagen för mänskliga rättigheter måste prata om mens.

– Det handlar om att ge kvinnor och flickor självklar rätt till högsta möjliga hälsa och att även rätt till utbildning och information om kroppen och den sexuella och reproduktiva hälsan. Vi tycker att det är hög tid att vi får prata om mens, vad mens är och hur man kan förändra diskriminerande normer och negativa inställningar kring kroppen, säger Maria Andersson RFSU:s generalsekreterare.

Visste du att idag menstruerar över 330 miljoner människor i världen? Hälften av jordens befolkning kommer att ha runt 3 500 dagar mens under sin livstid. Trots att en så stor grupp människor i världen har mens, är det nästan ingen som pratar om mens. Menstruation har kommit att kallas “det sista tabuet.” I Sverige vet vi vad mens är, men pratar inte om det och när det görs anses det av många vara äckligt.

Det är oacceptabelt att flickor inte får information om sin egen kropp, att de tystas eller kastas ut ur skolor på grund av att de har mens, eller inte kan få tamponger, bindor eller ens toaletter för att sköta sin hygien – det är så verkligheten ser ut för många flickor och kvinnor i världen.

– Vi tycker att det är dags att menstruera beslutsfattare om verkligheten för halva världens befolkning. Det är dags att bryta tystnaden om mens. Det handlar om att stå upp för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, säger Maria Andersson.

Bristen på kunskap om mens är enorm. Många kvinnor och flickor vet varken varför de får mens eller var den kommer ifrån. Utan kunskap om den egna kroppen och sanitet.