Till sidans huvudinnehåll

Kopparspiral som akutprevention

I dagens nyhetssändningar har det rapporterats att akut-p-piller eller så kallade dagen efter-piller, har olika effekt beroende på hur mycket kvinnan som använder pillren väger. Ju högre vikt, ju lägre effekt. I en av intervjuerna framstår det som att det inte finns något annat sätt att skydda sig mot graviditet efter ett oskyddat samlag, så det är bättre att ta ett piller än inget alls.

Vi på RFSU-klinken påpekar att kopparspiral, som kan sättas in i livmodern upp till fem dygn efter oskyddat sex, är mer än 99 procent säkert som akut preventivmetod. Fördelen med att sätta in en kopparspiral efter oskyddat sex är att du sedan har en fungerande preventivmetod som kan sitta i fem år. Spiralen kan sättas in även på unga kvinnor som inte varit gravida tidigare.

Den 1 februari i år påbörjar vi på RFSU-kliniken tillsammans med Karolinska Institutet en klinisk studie på kopparspiraler som akut preventivmetod.

– Vi har sedan september 2013 aktivt erbjudit och satt in kopparspiraler på kvinnor med behov av akut preventivmetod. Vår erfarenhet hittills är att kvinnorna är mycket nöjda med sina spiraler, att insättningen inte gjorde så ont som de trott och att de kan rekommendera andra kvinnor att sätta in en kopparspiral, säger Niklas Envall, barnmorska på RFSU-kliniken.

För mer information och kontakt:
Josefin Morge, pressansvarig på RFSU
josefin.morge@rfsu.se

Tel: 070-552 00 81