Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet blir rekordstor

RFSU arrangerar Barnvagnsmarschen för sjätte året och i år är manifestationen rekordstor. Barnvagnsmarschen äger rum i 43 städer och den största marschen sker i Stockholm med start på Norrmalmstorg den 8 mars kl 11.30. Där medverkar utrikesminister Margot Wallström och tar emot RFSU:s rekommendationer för fortsatt arbete mot mödradödlighet.

– Varje dag dör människor i onödan, säger Kristina Ljungros, ordförande RFSU. 9 av 10 dödsfall kan förhindras med resurser och politisk vilja. 

För 15 år sedan lovade världens ledare att minska mödradödligheten med 75 procent till 2015, men när Världshälsoorganisationen (WHO) mäter dödligheten så har den bara minskat med 50 procent till i år. Mödradödligheten beror på att kvinnor i utvecklingsländer saknar tillgång till mödrahälsovård, säkra aborter, preventivmedel och sexualupplysning. Med modern mödra- och förlossningsvård kan dödsfallen undvikas. 

 – Vi vill att svenska regeringen fortsätter arbeta internationellt för att minska mödradödligheten, fortsätter Kristina Ljungros. Och att Barnvagnsmarschen växer för sjätte året i rad visar på det fantastiska engagemang som finns mot mödradödlighet. Alla är välkomna att gå med i barnvagnsmarschen – med eller utan barnvagn.

Marschen går från Norrmalmstorg till Raoul Wallenbergs torg där Katarina Wennstam och Bianca Kronlöf talar. Årets regnskydd till barnvagnar är designade av Mini Rodini och RFSU delar ut ett begränsat antal regnskydd på Norrmalmstorg. 

Var: Norrmalmstorg till Mynttorget

När: Söndagen den 8 mars kl 11.30. 

Medverkande: 
Margot Wallström, utrikesminister 
Bianca Kronlöf, skådespelare 
Katarina Wennstam, journalist
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU