Till sidans huvudinnehåll

Kronan och RFSU i samarbete mot mödradödlighet

Varannan minut dör en kvinna – på grund av att hon blivit gravid. Orsakerna är bland annat bristande tillgång till preventivmedel, osäkra aborter och obefintlig mödrahälsovård. För femton år sedan lovade världens ledare att minska mödradödligheten med 75 procent till 2014. Det målet har inte uppnåtts. Människor fortsätter att dö för att de förnekas sina rättigheter.

Söndagen den 8 mars sätter vi ned foten. Mödradödligheten måste stoppas! För sjätte året i rad arrangerar RFSU ’Barnvagnsmarschen’, en nationell manifestation i syfte att sätta tryck på politikerna. Över hela landet arrangeras marscher och förra året deltog över 3 000 personer. Det går nämligen att få bukt med problemet. 9 av 10 dödsfall kan förhindras, och allt som behövs är politisk vilja och resurser.

Kronan producerar regnskydden

Kronan är stolt samarbetspartner till RFSU och har producerat de stilsäkra regnskydd som delas ut till alla som deltar i marscherna.I år är regnskyddens mönster designade av svenska barnklädesmärket Mini Rodini, som på mindre än tio år blivit ett väletablerat varumärke med sin lekfulla och moderiktiga design. Mini Rodini har också ett av de mest hållbara sortimenten inom barnkläder.

– Vi tror att alla barn som rullas i en Kronan barnvagn är önskade och efterlängtade till världen, säger Maria Brunstedt, verkställande direktör för Kronan Trademark, och vi vill att alla barn världen över ska få vara lika efterlängtade. Om en kvinna väljer att avsluta sin graviditet ska hon inte behöva riskera sitt liv genom det beslutet. Därför känns det rätt för Kronan att medverka som samarbetspartner till barnvagnsmarschen. Många av oss i företaget kommer också att delta i marschen.

Barnvagnsmarscher arrangeras i hela Sverige

Via RFSU hemsida kan man se vart det arrangeras marscher och även anmäla om man vill arrangera en marsch. I Stockholm samlas vi på Norrmalmstorg klockan 12.30. Marschen avslutas vid 14 vid Mynttorget där vi överlämnar våra rekommendationer till den svenska regeringen. Varmt välkommen, med eller utan barnvagn!

För bildmaterial eller kommentar kring Kronans regnskydden. Vänligen kontakta Maria Brunstedt, maria@kronan.com eller 0708-68 33 29.

För frågor om barnvagnsmarschen Vänligen kontakta Josefin Morge, pressansvarig på RFSU. josefin.morge@rfsu.se eller 070 552 00 81.