Till sidans huvudinnehåll

Stefan Löfven går med i barnvagnsmarschen

RFSU arrangerar Barnvagnsmarschen för sjätte året i rad och i år är manifestationen rekordstor med barnvagnsmarscher i 48 städer i Sverige.

- Varannan minut dör en kvinna på grund av en graviditet eller förlossning, säger Kristina Ljungros, ordförande RFSU. För 15 år sedan lovade världens ledare att minska mödradödligheten med 75 procent till 2015, men målet är inte ens nära att uppfyllas.

I Umeå ska statsminister Stefan Löfven och RFSU:s ordförande Kristina Ljungros marschera. I Stockholm marscherar utrikesminister Margot Wallström och vice statsminister Åsa Romson tillsammans med bl a skådespelaren Bianca Kronlöf, journalisten Katarina Wennstam och RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson. I Malmö marscherar fd demokratiminister Birgitta Ohlsson.

- Det här visar på det svenska engagemanget i frågan om mödradödlighet och lovar gott för fortsatt engagemang internationellt, fortsätter Kristina Ljungros. Det är fantastiskt att Sveriges statsminister väljer att gå i barnvagnsmarschen.

För 15 år sedan lovade världens ledare att minska mödradödligheten med 75 procent till 2015, men när Världshälsoorganisationen (WHO) mäter dödligheten så har den bara minskat med 50 procent till i år. Mödradödligheten beror på att kvinnor i utvecklingsländer saknar tillgång till mödrahälsovård, säkra aborter, preventivmedel och sexualupplysning. Med modern mödra- och förlossningsvård kan dödsfallen undvikas.

- Vi vill att svenska regeringen fortsätter arbeta internationellt för att minska mödradödligheten, fortsätter Kristina Ljungros. Alla är välkomna att gå med i barnvagnsmarschen – med eller utan barnvagn.

I samband med marscherna kommer regeringen få motta RFSU:s rekommendationer för fortsatt kamp mot mödradödligheten.

  • Sexuella och reproduktiva rättigheter ska ingå i de nya globala utvecklingsmålen efter 2015
  • Sätt press på EU att stå upp för säkra och lagliga aborter
  • Prioritera tonårsflickors särskilda behov av preventivmedel och sexualundervisning

RFSU:s pressjour:
08-692 07 18