Till sidans huvudinnehåll

Abortförbud i Polen hot mot mänskliga rättigheter

De massiva protesterna mot förslaget om totalt abortförbud eskalerade igår när tusentals människor samlades utanför parlamentet i Warszawa för att öppet visa sitt missnöje. Initiativet till ett totalförbud mot abort i Polen startades av katolska biskopar och har nu fått stöd från det styrande partiet PiS.

Polen har redan en av Europas mest restriktiva abortlagstiftningar och abort får endast utföras vid fosterskador, som ett resultat av sexuella övergrepp eller när kvinnans liv är vid fara. Redan idag utförs ett stort antal illegala aborter i Polen eller så tvingas människor resa utomlands för att kunna avbryta en oönskad graviditet. Förslaget om totalförbud kommer att förvärra situationen och framförallt slå mot personer med svag ekonomi.

– Våra samarbetsorgansiationer i Polen är mycket oroade över det nya förslaget och abortförbudet kommer inte leda till färre aborter, utan bara till att fler aborter blir illegala och osäkra, säger Kristina Ljungros RFSU:s förbundsordförande.

– Om det konservativa förslaget om totalförbud mot abort går igenom är det är stort bakslag för mänskliga rättigheter i Polen. Vi ska komma ihåg att det inte är länge sedan svenska kvinnor tvingades åka till Polen för att göra abort. Nu är situationen den omvända.