Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen 2016: Stå upp för gravida i krig

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet har aldrig varit mer högaktuell. Tre av fem av de som dör av en graviditet eller förlossning är drabbade av krig, konflikt eller naturkatastrof. Det är över femhundra kvinnor per dag. 5 mars rullar marschen på över 40 orter och i Stockholm lämnas RFSU:s rekommendationer för minskad mödradödlighet över till biståndsminister Isabella Lövin.

800 kvinnor dör dagligen på grund av komplikationer av en graviditet eller förlossning. Detta är oacceptabelt, men kan förhindras och därför har RFSU och privatpersoner har anordnat barnvagnsmarscher sedan 2010 runt om i Sverige. Intresset har varit rekordstort.

– RFSU arbetar för att fler ska ha rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, inte minst kvinnor på flykt. Att vara gravid i krig när tillgång till mödrahälsovård, eller aborter, är obefintlig kan vara förenat med livsfara. Rätt till vård men även tillgång till sexualupplysning och preventivmedel måste omfatta alla, även de som är på flykt eller lever i krig. Just därför hoppas vi att Barnvagnsmarschen i år slår alla rekord och vi blir fler än någonsin, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Det har aldrig varit så många människor på flykt i världen sedan andra världskriget och för kvinnor på flykt är risken för komplikationer av en graviditet eller förlossning ännu större än för andra.

– Osäkra aborter är en stor anledning till att så många kvinnor dör varje år. Orsakerna bakom mödradödlighet är bland annat bristande tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. Vi som engagerar oss i Barnvagnsmarschen vet att det här går att förändra. 9 av 10 dödsfall kan förhindras med politisk vilja och resurser och det är därför Barnvagnsmarschen behövs. Därför jobbar vi politiskt i Sverige, men även inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Barnvagnsmarschen arrangeras för sjunde året i rad och listan över orter där barnvagnsmarscher kommer hållas fylls på hela tiden och allt tyder på att vi slår alla rekord i antalet deltagare och antalet orter i år. Redan nu är 45 marscher anmälda.

Mer om Barnvagnsmarschen

Här kan du läsa mer om alla anmälda marscher i hela Sverige och hitta kontaktuppgifter till arrangörerna:  https://www.facebook.com/barnvagnsmarschen/events

På vår kampanjsida hittar du information för volontärer och arrangörer, men också fakta om mödradödlighet och mycket annat: https://app.lakecomo.se/barnvagnsmarschen

Fakta om mödradödlighet

  • Varje år dör nästan 50 000 kvinnor och 5 miljoner kvinnor får allvarliga skador och vårdas på sjukhus
  • Över 800 kvinnor dör dagligen på grund av komplikationer av en graviditet eller förlossning
  • Varannan minut dör en människa vid komplikationer av en graviditet eller förlossning
  • Tre av fem av de som dör av en graviditet eller förlossning är drabbade av krig, konflikt eller naturkatastrof - det är över femhundra kvinnor per dag
  • Varje år föder 40 miljoner kvinnor barn utan någon hjälp av en barnmorska eller annan vårdgivare
  • Av de kvinnor som blir gravida i låg- och medelinkomstländer får fyra av tio ingen hälsovård alls under graviditeten
  • I Afghanistan finns det en (1) barnmorska per 10 000 människor
  • Tre av fem av de som dör av en graviditet eller förlossning är drabbade av krig, konflikt och naturkatastrof

Så här stor är risken att dö i samband med en graviditet runtom i världen (enligt Världsbanken 2015*):

Sierra Leone 1 av 17, Tchad 1 av 18, Somalia 1 av 22, Niger 1 av 23, Afghanistan 1 av 52, Syrien 1 av 400, Liberia 1 av 28, Kenya 1 av 42, Kongo 1 av 24, USA 1 av 3 800 och i Sverige 1 av 12 900.

För kontakt och information:

Josefin Morge, pressansvarig RFSU
RFSU:s pressjour tel: +46-76-160 33 07
E-post: josefin.morge@rfsu.se