Till sidans huvudinnehåll

Världen tar ställning för aborträtten

Rätten till en säker och laglig abort är långt ifrån självklar idag och utvecklingen går på en del håll bakåt. Imorgon infaller den internationella aborträttsdagen där människor världen över står upp för rätten till en säker och legal abort. Under dagen händer en hel del, även här i Sverige.

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort fortfarande är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.

– Abortfrågan är mer aktuell än någonsin då den faktiskt är hotad på flera håll i världen. Genom att ge flickor och kvinnor rätt att bestämma om de vill avbryta en oönskad graviditet får de en större möjlighet att bestämma över sitt framtida liv. Både dödsfallen, skadorna och fattigdomen skulle minska, säger Hans Linde, RFSU:s förbundsordförande.
Global Day of Action for Safe and Legal Abortion - det här händer idag:

Sverige: RFSU startar en digital kampanj tillsammans med andra organisationer, kända profiler och politiker. Många starka influencers kommer att göra statements i digitala medier under hashtagen #Ståuppföraborträtten.

Europa: I Europa äger flera fysiska och digitala manifestationer rum inför och under den 28 september. RFSU:s systerorganisation i Frankrike, Planning Familial, har startat ett upprop för att rätten till säkra aborter. Uppropet med alla underskrifter kommer att överlämnas till representatner för EU-parlamentet i Bryssel den 28 sept kl 17.30 (facebookevent här.) 

Världen: Flera länder i flera världsdelar genomför aktioner och aktiviteter denna dag: Filippinerna, Nepal, Venezuela och Nigeria. Läs mer här.