Efter valet: RFSU uppmanar Sveriges politiker att #ståuppföraborträtten

Idag manifesteras Internationella aborträttsdagen över hela världen. Förra året på den här dagen startade RFSU den digitala kampanjen #ståuppföraborträtten som spreds som en löpeld på Instagram där över 1000 personer runt om i vårt samhälle ställde sig upp för aborträtten i världen, bland annat Isabella Lövin, Anna Ekström, Peg Parnevik, Clara Henry och Emma Knyckare. Vi ser nu att aborträtten ifrågasätts även i Sverige och RFSU uppmanar därför återigen politiker, beslutsfattare och alla som vill att #Stå upp för aborträtten.

- I Sverige har vi haft fri abort i mer än 40 år och kanske har vi trott att vi kan ta vår aborträtt för given. Men abortmotståndet mobiliserar också i Sverige och vi har idag ett parti i riksdagen som öppet vill begränsa aborträtten och sänka gränsen för fri abort. De vill också ge barnmorskor rätt att vägra utför abort och har redan lagt motioner i ett par landsting och regioner om att införa sk vårdvägran, säger Hans Linde förbundsordförande för RFSU.

- Vi vill med vår kampanj uppmuntra kommande regering, oavsett partipolitiskt färg, att fortsätta vara enstark röst för alla människors rätt att bestämma över sin kropp och sina liv. Både i världen men också här i Sverige. Vi vill också uppmana alla politiker på regional- och lokal nivå som nu sitter och förhandlar att stå upp för aborträtten, säger Hans Linde. 

För mer information: 

Matilda Ström, pressansvarig RFSU  Tel: 076-160 33 07