Till sidans huvudinnehåll
Journalisten Maria Sveland som är producent för RFSU Dokumentär.

Premiär! Maria Sveland ny producent för RFSU:s pod-dokumentärer

Den 6 november släpper RFSU tre rykande färska pod-dokumentärer på tre olika teman:

1. Mensfesten – en dokumentär om det livsfarliga blodet.
2. Vasektomi – det mytomspunna klippet. Om sterilisering bland män. Varför känner så få till denna preventivmetod, ett relativt enkelt ingrepp med många myter omkring?
3. Det stympade könet och livet efteråt. Om könsstympning men också om intimkirurgi här i Sverige.

Producent för dokumentärerna är Maria Sveland, journalist och författare.

– Att få jobba inom RFSU och deras dokumentärer är ett fett privilegium. Sexualpolitik är ett tema som återkommit i nästan allt jag gjort och det känns fantastiskt att få producera högkvalitativa dokumentärer om livsviktiga ämnen som hotas att hamna långt ner på agendan när reaktionära krafter växer runt om i världen, säger Maria Sveland.

Poddarna släpps den 6 november.

Vill du ha någon av poddarna redan nu för förhandslyssning eller vill du ha kortare klipp från dem går det bra. Vi kan också ordna intervjuer med medverkande i poddarna.

Kontakta: 

Maria Sveland
Mejl: maria.sveland@rfsu.se
Mobil: 070-716 47 66

För andra frågor kontakta:
Matilda Ström, pressansvarig RFSU
Mejl: matilda.strom@rfsu.se
Mobil: 076-160 33 07

Om Maria Sveland

Maria Sveland är utbildad radioproducent på Stockholms konstnärliga högskola och har stått bakom en rad prisbelönade dokumentärer och program för SR och SVT. 2007 debuterade hon som författare till den moderna klassikern Bitterfittan och har sedan dess varit verksam som författare till en rad uppmärksammade romaner och reportageböcker, bland annat Hatet – en bok om antifeminism samt Happy Happy – en bok om skilsmässa.

Om dokumentärerna

Det stympade könet och livet efteråt

När socialarbetaren Bayan Nasih var sex år blev hon könsstympad tillsammans med sin ena syster och två klasskamrater.

– Alla kvinnor i byn var könsstympade men det var ingenting vi någonsin pratade om.

Först i vuxen ålder, när hon började jobba med frågorna här i Sverige kom sorgen över det som hänt ikapp henne. Då bestämde hon sig för att jobba för att det skulle bli olagligt med könsstympning i kurdiska delen av Irak, något som blev verklighet 2011.

– Många tror att könsstympade kvinnor inte kan ha något sexliv men så är det inte. Sexualiteten sitter främst i huvudet och även om du varit med om ett traumatiskt övergrepp så upphör inte känseln per automatik. Däremot kan du behöva jobba aktivt med att ta tillbaka kontrollen över din kropp och din sexualitet, säger Bayan Nasih som idag jobbar som sakkunnig expert på hedersrelaterat våld på Länsstyrelsen i Östergötland.

På Amelmottagningen på SÖS jobbar gynekologen Bita Eshraghi med att hjälpa könsstympade kvinnor tillbaka till en fungerande sexualitet. Det sker både med hjälp av operationer men också med samtal och onaniskola.

– Kvinnorna som kommer hit är oftast otroligt starka och modiga, så långt ifrån bilden av offer som oftast skildras i berättelser om könsstympning. Men det borde finnas såna här mottagningar runt om i hela Sverige, inte bara i Stockholm, säger Bita Eshraghi.

– Slaget tycks alltid stå om kvinnans kropp, det är vårt kön och vår sexualitet som gång på gång ska skändas, begränsas och kontrolleras. Hatet och föraktet mot kvinnors underliv uttrycks på olika sätt men återfinns i varenda kultur, i vartenda land runt om i världen. De rösterna och berättelserna vill vi ge plats för i våra dokumentärer, säger producenten Maria Sveland.

Mensfesten – en dokumentär om det livsfarliga blodet

När Sofia Balasundaram får sin första mens måste hon tillbringa tre dygn instängd i ett rum, sovandes på golvet. Allt hon rör vid måste tvättas. Sedan firar familj och vänner ankomsten av Sofias mens med en stor fest.

– Alltså det är konstigt, det är pinsamt. Men det är ju bara första gången vi firar, efter det ska man va så diskret som möjligt. Då ska man gömma sig igen, säger Sofia.

Om det är något som går som en röd tråd genom samtliga kulturer och länder när det gäller mens så är det skammen. I vissa delar av världen blir det rent av dödligt, som i Nepal där flera kvinnor dött i de menshyddor de blir förvisade till under menstruationen, eftersom de anses orena.

Även här i Sverige finns ideer om smuts och orenhet kring menstruerande kvinnor och fortfarande lever skammen, tystnaden och smusslandet kvar kring något som återkommer varje månad i alla menstruerares liv.

Följ med på en vindlande odysse i mensskammens fotspår. Från en tv-studio i Stockholm, vidare till en skolgård, en mensfest och hela vägen till menshyddorna i Nepal.

Vasektomi – det mytomspunna klippet

När Fredrik sent i livet träffar sitt livs kärlek som inte vill äta hormoner, bestämmer han sig för att sterilisera sig.

– Jag var mest rädd för att bli deformerad. Men det hade varit så djupt egoistiskt att min lilla rädsla skulle tvinga någon annan att genomgå det här hormon-experimentet med kroppen, säger Fredrik.

När det kommer till preventivmedel ligger det ofta på kvinnors axlar att ta ansvar för att skydda sig mot oönskade graviditeter. Och som av en slump har inget effektivt p-piller för män uppfunnits. Men vad många inte vet är att det med ett enkelt ingrepp går att knipsa av sädesledarna och på så sätt göra män som inte vill ha fler barn sterila.

Men trots det enkla, effektiva ingreppet, fritt från biverkningar, är det ytterst få män som väljer att genomföra vasektomi. Fördomar om hur det påverkar mannens sexualitet, potens och utlösning verkar vara en av anledningarna till mäns rädsla för det mytomspunna klippet.

Möt läkaren Doug Stein som reser världen över för att sprida budskapet om vasektomi. Hör Fredriks tankar och farhågor kring ingreppet. Följ med till USA, Kenya och Indien för att upptäcka att fördomarna och myterna verkar likna varandra världen över. Och vad består egentligen utlösningen av efter en vasektomi?

Sara Olsson har gjort dokumentärerna om mens och vasektomi. Hon går sista året på radiolinjen på Stockholms Dramatiska Högskola. Så här säger hon om hur det varit att jobba med dokumentärerna:

– Det är både spännande och skrämmande att se att det finns så många likheter i fördomar och erfarenheter när det kommer till skam, sexualitet och normer över hela världen.

Om RFSU Dokumentär

RFSU dokumentär är en podcast som vill bilda opinion i frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter och bidra till att dessa frågor diskuteras som en självklar del av fattigdomsbekämpning. Tanken är att skapa engagemang bland personer med intresse för internationella frågor. RFSU dokumentär produceras i samarbete med produktionsbolaget Filt AB och är en del i RFSU:s arbete att med journalistiska verktyg producera egna kvalitetsmedier. Podden finansieras med hjälp av Sida.