Till sidans huvudinnehåll
Två killar ligger på en säng, håller varandra i handen och ser varandra i ögonen.

Behandlad hiv går inte att överföra - nu kan informationsplikten slopas

På onsdagen beslutade riksdagen att uppmana regeringen att se över informationsplikten så att den som lever med hiv inte längre ska behöva berätta om sin sjukdom för sina sexpartners. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det idag ingen risk att överföra hiv om man är under behandling. Kravet på att berätta har istället bidragit till att upprätthålla stigmat kring hiv.

Dessutom har informationsplikten tagit bort fokus från det som är hivpreventionens mest centrala budskap: att samtliga personer i det sexuella mötet bär ansvaret för att skydda sig själva.

– Behandlad hiv går inte att överföra. Det är hög tid att Sverige får en smittskyddslag som utgår från verkligheten, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

RFSU har länge arbetat för avskaffad informationsplikt för personer som lever med hiv och vi ser dagens beslut som en stor seger. Beslutet skickar en tydlig signal till regeringen, som uppmanas att göra en översyn av informationsplikten och utesluta välbehandlad hiv från smittskyddslagen.

RFSU kommer att fortsätta bevaka frågan.