Till sidans huvudinnehåll
Person som skriver på en dator.

RFSU utökar sin chatt under coronatider

Ångest, oro eller frågor om könssjukdomar eller onani? Nu utökar RFSU sin chatt för att avlasta 1177 under coronakrisen.

I RFSU:s chatt svarar barnmorskor, sjuksköterskor, sexualupplysare och terapeuter på frågor som rör sex och relationer. Under coronakrisen är trycket på 1177 massivt, därför har RFSU utökat sina chattider från två till åtta tillfällen i veckan sedan den 16 mars.

Kalle Röcklinger på RFSU:s förbundskansli samordnar och projektleder verksamheten. Hon berättar att när det kom in uppgifter om att 1777 fick en hårdare belastning ville RFSU hjälpa till.
– Vi hoppas kunna avlasta 1177 genom att svara på sådant som vi är experter på, det vill säga sexuell hälsa och välbefinnande.

Många återkommer med samma frågor

Den senaste tiden har det skett en förändring när det gäller vilka frågor som kommer in till chatten.
– Vi har fler så kallade återvändare. Det är personer som chattat med oss tidigare och fått svar, men som ändå kommer tillbaka med samma frågor. Frågeställarna är alltid helt anonyma, men vi känner igen frågorna. Återvändarna dyker särskilt upp på kvällen, när andra instanser är stängda så jag ser det som ett uttryck för ökad oro, säger Kalle Röcklinger.

Kalle Röcklinger står med armarna i kors och tittar in i kameran.
Kalle Röcklinger ser att fler frågor till RFSU-chatten uttrycker oro.

Chatten – en första kontakt

Och just en ökad oro märks tydligt av. Det kan handla om en generell ångest kring livet i stort. Eller så kanske man oroar sig över att ha blivit gravid eller ha fått en könssjukdom trots att man inte haft oskyddat sex. Då kan chatten hjälpa till att bena ut vad det är som egentligen ligger bakom känslorna.
– En av chattens viktigaste funktioner är att ge människor möjlighet att öva på att formulera sina problem. För många är det kanske första gången de tar kontakt med någon rörande något de burit på ett tag. När de väl formulerat detta till en fråga är det lättare att ta nästa steg att söka hjälp och vård.

Fler frågor om onani

Men coronakrisen har också haft en del mer lustfyllda effekter. Flödet av frågor som handlar om onani har ökat stadigt i takt med att folk spenderar mer tid hemma.
– Folk frågar om onanitips eller undrar om det är farligt att onanera för mycket. Det är ju inte konstigt om vi onanerar mer i dessa tider av isolering. Onani är dessutom ett bra sätt att släppa spänningar och en orgasm kan minska stress och därmed öka välmåendet för många, säger Kalle Röcklinger.

RFSU-chatten är öppen måndag-torsdag kl.14-15 samt kl.19-20. Du ställer dina frågor helt anonymt. När chatten är öppen visas en svart pratbubbla med texten "Chatta med oss" längst ner på den här sidan eller var som helst under rubriken För dig som undrar