Till sidans huvudinnehåll

Så pratar RFSU porr i klassrummen

Vi är ute ofta och pratar sex och relationer med unga i klassrum och fritidsgårdar, men också på häkten och ungdomsanstalter. Porr är en viktig del av passet. Men vad säger vi egentligen?

Jo. Sexualundervisning är till vår stora glädje ett väldigt beforskat område. Därför finns det massor av bra underlag att forma metoderna utifrån. Forskningen visar bland annat tydligt att det finns en metod som inte funkar. Och det är att få deltagarna att känna skam. Skam får människor att sluta sig och ställa sig utanför diskussionerna. Då når vi helt enkelt inte fram. 

Därför använder vi oss av en metod som brukar leda till levande och konstruktiva samtal. Syftet med metoden är att stärka deltagarnas kritiska blick på porr.

Plus- och minuslista

Vi inleder med att prata om att vi vet att en del kollar mycket på porr medan andra inte har kollat alls. Och att oavsett vad är alla välkomna in i samtalet. Sedan ritar vi två kolumner, en med plus och en med minus. Efter det resonerar vi med ungdomarna om varför personer som kollar på porr väljer att göra det, och vad som kan kännas negativt med att kolla. Porr kan ju vara upphetsande och jobbigt att se på samma gång och vi märker att det är viktigt att sätta ord på alla de känslorna. Samtalet handlar inte bara om den egna upplevelsen utan också samhällsdiskussioner - hur är det för den som medverkar, hur känns det att titta på något som ser ut att inte vara ömsesidigt. Alla dessa aspekter lyfts oftast av de unga själva. 

Såhär kan det se ut när vi pratar plus och minus om porr (film)

Viktiga diskussioner

Varje gång vi gör detta landar vi i meningsfulla samtal om bilden av sex som porren återskapar. Vi brukar också hamna i diskussioner om vilka problem som finns med att försöka efterhärma porren, varför porrindustrin är problematisk, skönhetsidealen som reproduceras och normer kring mäns och kvinnors sexualitet. Deltagarna är aktiva och vi märker att de får nya perspektiv. 

Ändå hör vi att en del i vuxenvärlden känner stor oro kring att vi har den där pluskolumnen. Att vi låter unga prata om hela det spektrum av känslor som porr väckt hos dem. Både kåtheten, nyfikenheten, äcklet och prestationsångesten. 

Unga vill ha schysst sex

De flesta är överens med oss om ATT unga behöver prata med vuxenvärlden om porr. Men det finns olika uppfattning om HUR man pratar bäst med unga för att skapa en förändring. Vi baserar oss på den forskning som visar att sexualundervisning behöver erbjuda kunskap, bjuda in till reflektion och dialog och stärka ungas förmåga att samtala.

Vi känner oss trygga med att vårt sätt gör skillnad för unga. Och vi märker att unga av alla kön vill vara en del av förändringsarbetet. De vill ha schysst sex, bli bättre på att kommunicera och prata mer om sex och porr. 

Bra sexualundervisning minskar antalet övergrepp och ökar jämställdheten genom att ge unga verktyg som blir avgörande i deras val i livet. Det är det viktigaste för oss.