Till sidans huvudinnehåll

Alla pratar om snippan – vad säger RFSU?

Framstjärt, springa, muff. Idag höjer nog de flesta på ögonbrynen över vilka ord vi förr i tiden använde för att beskriva flickors könsorgan – om vi ens benämnde det. Numera är det självklart för barn och unga att säga snippa.

Efter medierapporter våren 2023 om att en man friats för våldtäkt mot barn i Hovrätten på grund av tolkningen av ordet snippa spreds kampanjen #JagVetVadEnSnippaÄr i sociala medier. Nu tar Hovrätten upp fallet igen. 

Enkelt och avdramatiserat ord

RFSU brukar vanligtvis inte kommentera enskilda rättsfall, men när det gäller det aktuella hovrättsfallet har vi en viktig sak att säga. Ordet snippa är här för att stanna. Och det råder ingen tvekan om att det kan användas för att beskriva både de yttre och inre delarna av könet, alltså det som på vuxna brukar kallas vulva och vagina.
– Det är ett enkelt och avdramatiserat ord som beskriver hela könsorganet på en nivå som små barn kan förstå, förklarar Maria Bergström, sexualupplysare och enhetschef på RFSU.

20 år med ordet snippa började i Malmö

Men var kommet ordet ifrån? Det var Anna Kosztovics på RFSU Malmö som i början av 2000-talet började sprida ordet snippa genom ett projekt på förskolor. Att säga snippa blev snabbt populärt bland barn och föräldrar.

2003 fattade RFSU:s kongress beslut om att etablera ordet snippa. 2006 kom det in i Svenska akademins ordlista. 2015 blev SVT Barns låt “Snoppen och snippan” en världssuccé, något som belönades med RFSU-priset året därpå.

– Våra insatser för att etablera snippan är något vi är väldigt stolta över här på RFSU, det har verkligen gjort skillnad, säger Maria Bergström.

Ord räcker inte – vuxna måste våga lyssna på barn 

Enstaka ord kan dock aldrig täcka upp för en vuxenvärld som  undviker att prata om kroppar och sexualitet.
– Det viktigaste är att vuxna vågar lyssna när barn uttrycker vad de tänker på eller är med om, avslutar hon.