Till sidans huvudinnehåll
Porträttbild på aborträttsaktivisten Justyna Wydrzyńska.

RFSU fördömer domen mot Justyna Wydrzyńska i Polen

Idag dömdes Justyna Wydrzyńska till åtta månaders samhällstjänst för att ha hjälpt en kvinna att göra abort.

– Vi är upprörda och besvikna. Domstolens beslut är en attack mot mänskliga och reproduktiva rättigheter och försämrar kvinnors redan utsatta situation i Polen, säger Hans Linde, RFSU:s förbundsordförande.

Olagligt att utföra eller hjälpa någon med abort

Rättegången mot Justyna har skjutits upp flera gånger men idag kom slutligen domen. Enligt polsk lag är det olagligt att utföra eller hjälpa någon att utföra en abort. Justyna Wydrzyńska hjälpte en kvinna som levde i en våldsam relation att få tag på abortpiller och döms därför till åtta månaders samhällstjänst.

Regeringen och ultrakonservativa högergrupper har krävt hårdare straff för alla som agerar solidariskt med de som behöver abortvård. Man riktar särskilt in sig på familjemedlemmar, partners och vänner som hjälper till med abortvård.

En nödvändighet att hjälpa andra

Men Justyna Wydrzyńska ångrar inte det hon gjort.

– Det är en nödvändighet att hjälpa en annan människa när hon ber om hjälp i en desperat kamp för frihet. Det är en mänsklighet jag inte kommer att avstå från. Och jag kommer inte skämmas eller betrakta det som ett brott, sade Justyna Wydrzyńska i ett tal i rätten (RFSU:s översättning, reds. anm).