Till sidans huvudinnehåll

Hur kan jag få mindre flytningar?

Jag är en tjej som har jättestora problem med mina flytningar. Jag tycker att jag har alldeles för mycket! Det känns äckligt. Vad kan jag göra åt detta? Min pojkvän har heller aldrig varit med om att en tjej har så mycket.

Alla tjejer/kvinnor har flytningar och dessa kan variera i mängd och utseende över tid.

Flytningarnas funktion är att rengöra slidan. Om du tycker att dina flytningar känns jobbiga och kanske därför tvättar dig mycket med tvål kan du rubba balansen i slidan. Din kropp kan då producera ännu mera flytningar för att återskapa balansen.

Vid sexuell upphetsning ökar fukten/våtheten i slidan. Den fukten är inte samma sak som flytningar utan det kallas istället lubrikation och kan se lite annnorlunda ut jämfört med flytningar. Lubrikationen är genomskinlig och luktfri, medan flytningen kan vara allt från genomskinlig till lite krämigare vit eller gulfärgad beroende på var i mensperioden du befinner dig. Det både du och din pojkvän märker är kanske just den ökade våtheten vid sexuell upphetsning? Men om du trots allt fortsätter att känna dig obekväm med flytningarna kan du vända dig till en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning.

Fler frågor och svar i Frågelådan