Till sidans huvudinnehåll

Jag undrar om jag är steril

Jag har fått för mig att jag är steril. Jag har haft två långa förhållanden och jag har aldrig använt något annan preventivmetod än avbrutet samlag. Borde jag inte ha blivit blivit med barn om jag nu kan få barn? Jag menar med tanke på att det inte är så säkert med avbrutet samlag? Hur vanligt är det med sterilitet? Hur kan man kolla det? När jag varit hos gynekologen har hon sagt att mina äggstockar och allt ser bra ut, men jag känner mig ändå jätteorolig.

Ni kan ha haft "tur" när ni använt avbrutet samlag som preventivmetod. Du har säkert hört talas om att par som verkligen kämpar för att få barn kan få hålla på i flera år innan det lyckas. Det är på något sätt som ödets ironi att en del av dem som inte vill bli gravida blir det väldigt lätt och en del av dem som vill ha barn får kämpa.

Utifrån det du beskriver finns det egentligen inte någon anledning att misstänka att du är steril. Om du får svårigheter med att bli gravid, när du verkligen går in för det, kan man göra en utredning. Fram till dess bör du använda en säkrare preventivmetod än avbrutet samlag och utgår från att du kan bli gravid.

Fler frågor och svar i Frågelådan