Till sidans huvudinnehåll

Kondomen spricker ofta

Jag och min flickvän har problem med att kondomerna spricker ganska ofta. Vi har använt många olika märken, men har inte märkt någon skillnad. Varför tror ni att de spricker så ofta?

Eftersom att det händer er så ofta och dessutom med olika märken, så är det osannolikt att det skulle vara ett fabriktionsfel. Men det kan finnas andra orsker.

En vanlig anledning till att kondomen går sönder är felaktig påsättning. Dra tillbaka förhuden helt, tryck ur luften ur den lilla behållaren och rulla ut kondomen hela vägen ner till roten. Var också försiktig så att kondomen inte rispas av vassa naglar eller ringar.

Använd inte oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom att detta kan försvaga kondomen. Tillsammans med kondom ska man endast använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel.

En annan anledning till att kondomen går sönder kan vara att den utsätts för stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt "glidigt" under samlaget. När en tjej blir upphetsad så blir hon våt i slidan och slidan vidgar sig och blir svullen. Våtheten kallas för lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Om tjejen inte är upphetsad och våt eller om hon lubricerar lite av någon annan anledning så går det trögt och kondomen utsätts då för ett stort tryck, som kan göra att den går sönder. Grunden är att man inte ska ha samlag om man inte är tillräckligt våt, eftersom att man kan skada sin kropp genom detta. Om man är upphetsad med lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel (se ovan). Vid analsamlag måste man alltid använda extra glidmedel eftersom kroppen inte producerar någon egen våhet där.

I vissa fall kan också kraftigt könshår eller extra vasst könshår skära sönder kondomen, men det är dock ovanligt. I så fall kan man raka bort det hår som kan tänkas ligga i vägen.

Fler frågor och svar i Frågelådan