Till sidans huvudinnehåll

Vill veta mer om sterilisering

Jag har fått de barn jag vill ha och funderar nu på om jag ska sterilisera mig. Jag undrar hur det går till och vart man vänder sig. Vill också veta hur mensen påverkas av detta. Jag har haft hormonspiral i några år och tycker det är praktiskt att inte ha någon mens.

Om du vill diskutera sterilisering kan du ta kontakt med till exempel en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik. Enligt steriliseringslagen ska var och en som funderar på sterilisering få ett samtal med en kurator, barnmorska eller läkare innan beslutet fattas. Detta för att gå igenom beslutet, motiven, få information om ingreppet och vad det kan innebära. Det diskuteras också eventuella möjligheter till andra preventivmetoder.

En sterilisering utförs oftast genom en så kallad titthålsoperation där det görs ett litet snitt i huden bredvid naveln. Genom denna öppning förs ett instrument som möjliggör att det går att föra in ett smalare instrument som kan klippa/bränna av äggledarna eller förse dem med en klämma så att de stängs av. Denna operation görs oftast polikliniskt, det vill säga den tar en dag. Ibland kan det dock ta ytterligare någon dag. Andra sätt att steriliseras är till exempel genom ett litet snitt i huden lite längre ner på buken, strax ovan könsbehåringen. Hur det går till på ditt sjukhus får du information om vid ett besök hos läkaren som ska göra operationen.

Efter en sterilisering får du sannolikt samma sorts menstruation som du hade innan du satte in hormonspiralen. Själva steriliseringen påverkar inte det hormonella systemet eller sexlusten.

Fler frågor och svar i Frågelådan