Till sidans huvudinnehåll

Frågor om hormonspriral

Jag har hört att hormonspiral ges bara till kvinnor som fött barn. Stämmer detta? Vad finns det för fördelar med spiral jämfört med andra p-medel? Säkerhet? Vilka biverkningar är kända?

Om man inte varit gravid så kan det ibland vara så att spiralen inte får plats i livmodern och då går den inte att använda för den kvinnan. Detta är anledningar till att spiral oftast inte är ett förstahandsval för unga kvinnor. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. Spiral är ett mycket säkert preventivmedel som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en hormonspiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort" samt att mens blödningarna minskar eller försvinner helt. Det är ovanligt med biverkningar av hormonspiral men det finns kvinnor som känner av även denna låga hormondos.

Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fler frågor och svar i Frågelådan