Till sidans huvudinnehåll

Några frågor om kopparspiral

Jag har funderingar på att sätta in en kopparspiral. Min läkare säger att det är det ända alternativet för mig eftersom jag mår väldigt dåligt av p-piller och hormoner överlag. Jag har testat marknadens alla p-piller.

Men jag är orolig för att sätta in en kopparspiral eftersom jag inte har några barn och vill ha i framtiden. Har hört att det finns risk att få äggledarsinfektion och det i sin tur kan leda till att man har svårt att få barn. Stämmer detta och i så fall hur stor är risken att drabbas? Finns det andra risker med kopparspiral och hur säkert preventivmedel är det?

Jag har även hört att det tar lång tid att bli gravid efter man har haft en spiral, stämmer det?

Att sätta in en spiral medför en liten riskökning för uppåtstigande infektion kort tid efter insättningen.  Efter det har personer med spiral samma risk för infektion som övriga sexuellt aktiva personer. Men det är inte så att spiralen i sig ger infektioner. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. 

Spiral är ett mycket säkert preventivmedel 98-99% säkerhet och som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en spiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort". Efter att spiralen tagits ut kan man bli gravid redan vid ägglossningen under påföljande månad, detta på grund av att livmoderslemhinnan växer till som vanligt och att den hormonella balansen inte varit påverkad.


Biverkningar av kopparspiral är framförallt att mens kan påverkas. Blödningsmängden kan öka något och även menssmärtorna. Därför är kopparspiral inget bra alternativ för de kvinnor som redan har mycket rikliga och smärtsamma menstruationer. Men vissa kvinnor får precis likadan mens som tidigare och ibland även mindre smärtsam mens när de har spiral. Att prova är relativt enkelt. Det går ju lätt att ta ut spiralen igen ifall det inte skulle kännas bra.


Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fler frågor och svar i Frågelådan