Till sidans huvudinnehåll

Det är pressande att fortfarande vara oskuld

Jag är en kille på 17 år som fortfarande är oskuld. För mig är det ett stort problem. Jag känner pressen på mig när jag ser att ni skrivit att medianen på sexdebuten ligger vid 16,4.

Det är tråkigt att du känner att det är ett stort problem att fortfarande vara oskuld. Det är dock inte ovanligt att man känner en press på sig när det gäller sexsdebuten, och det verkar gälla lite mer för killar. Att ha debuterat betyder såklart olika saker för olika personer, men kanske kan det vara så att killar i lite större utsträckning än tjejer har en förväntan på sig att vara sexuellt erfarna. Man kan ju fråga sig varför det ska vara så?

När det gäller olika undersökningar så ska man vara medveten om att det inte återspeglar en slutgiltig sanning, utan snarare ger en bild av hur det står till just då utifrån ett begränsat urval personer. Det finns andra undersökningar som gjordes för några år sen bland killar som mönstrade. Genomsnittsåldern var 17 år och där det var mindre än hälften (ungefär 40%) som hade haft sin samlagsdebut. Det som ofta glömms bort är att mer än hälften debuterar efter 17 års ålder, vilket utifrån denna undersökning kan innebära att 40% inte har debuterat före 20 års ålder.

Det kan kanske vara till hjälp för dig att försöka vara mer medveten om vad det är som skruvar upp denna press, och ställa dig frågan om pressen är rimlig. Inte sällan kan man låta sig påverkas för mycket av vad som verkar gälla bland kompisar, vilket inte alltid återspeglar hur det egentligen ligger till.

Fler frågor och svar i Frågelådan