Till sidans huvudinnehåll

Vill vänta med sex tills jag träffat den rätte

Hej!
Jag är en tjej på 26 år som än inte har haft sex. Men jag har haft sex med mig själv och fått orgasm många gånger så jag vet hur det skall kännas. Orsaken till att jag inte haft sex än är många, men jag kommer från en väldigt religiös familj där man anser att sex är något man inte ska ha förrän efter äktenskapet. Jag har av samma orsak inte haft något förhållande tidigare.

Det andra skälet till varför jag inte haft sex är att jag inte känt mig redo, även om jag själv inte anser att jag måste vänta till efter äktenskapet. Har skämts över att jag inte haft sex än, men vill samtidigt att det ska vara något speciellt när det sker. Jag vill att det ska kännas fint och kännas tryggt. Jag vill vänta tills jag träffat den rätta.

Eftersom jag är så oerfaren så vet jag inte riktigt vad som förväntas av mig eller vad jag ska göra. Kan du ge mig några råd?

Att ha sex med annan person för första gången är för många en speciell situation. Det är vanligt att man också har många tankar och känslor kring hur det ska bli och vad som förväntas av en. För i ett sånt möte så har man ju inte bara sin egen upplevelse inför det som är nytt utan också samspelet med en annans person.

Eftersom man inte vet något om varandra så måste man försiktigt närma sig varandra både fysiskt och psykiskt. Att ha kunskap om hur den egna kroppen fungerar och vad man tycker om är till stor hjälp när man ska ha sex men en annan person för första gången. När jag läser din fråga så förstår jag det som att du lärt känna din kropp. Försök att visa vad du vill och hur din kropp fungerar. Du kommer ju också att få lära känna en annan kropp och persons önskemål kring sex. Sex är ett samspel där det är viktigt att vara lyhörd och kunna kommunicera kring det man gör och vad man tycker om. Det kan vara genom ord eller att på andra sätt visa vad man vill.

Att vara lyhörd, nyfiken, lekfull och öppen för sexuella känslor är egentligen viktigast, tekniken får man lära sig på vägen. Om du vill läsa mer om olika sexuella tekniker så finns det mycket information på vår sex- och relationssida.

Fler frågor och svar i Frågelådan