Till sidans huvudinnehåll

Jag vill bli av med mitt porrsurfingsberoende

Jag vill bli av med mitt beroende av att surfa på porrsajter. Det började i ganska liten skala, men har blivit mer och mer med åren. Jag har försökt att bara lägga av, men faller alltid tillbaka igen. Min flickvän tycker inte om det och förstår det inte riktigt heller. Jag surfar bara på samma typ av sidor. Tänder mycket på avsugningar och när någon blir sprutad i ansiktet. Det är är väldigt jobbigt för både mig och min flickvän.

Jag vill ha hjälp men vill gärna lösa det på egen hand, utan att prata med någon utomstående. Kan ni hjälpa mig?

Det låter som att du har det jobbigt i den här situationen. Det är några saker som jag undrar över när jag läser ditt brev. Först så undrar jag om det här bekymret enbart är ditt, enbart din flickväns, eller bådas? Det är inte riktigt klart för mig.


Du skriver att du endast tänder på en sak. På vilket sätt är det jobbigt för dig? På vilket sätt är det påfrestande för din flickvän, tror du? Handlar det om porrsufrandet i sig, att du bara surfar på samma sidor eller att ditt/ert gemensamma sexliv drabbas? Mår du dåligt av ditt surfande och ditt intresse eller mår du dåligt av att din flickvän mår dåligt? Det är viktigt att du försöker ringa in problemet.


Nästa steg är att du funderar på vad som behöver bli annorlunda. Det vill säga hur du vill att saker och ting ska vara, dina känslor, tankar och handlingar men också er relation den dagen då du inte längre upplever detta som något bekymmer. Hur ska du komma fram dit? Vad är första steget och vad skulle vara enklast att börja med?

Jag förstår det som att du också upplever att du har svårt att kontrollera det du gör. Det kan därför vara bra att fundera över hur du använder sex och porrsurfandet. Förutom den sexuella tillfredställelsen så kan sex också användas för att till exempel stressa av, "fly verkligheten" och minska ångest. Fundera om några sådana orsaker ligger bakom. Hur kan du i så fall hantera dessa känslor/behov istället?


Om du och/eller din flickvän har svårt att vända situationen på egen hand så rekommender jag dig och din flickvän att prata med någon utomstående. Ett samtal är ofta ett mycket bra sätt att ventilera och dryfta sina tankar och känslor för att snabbare komma fram till lösningar. Fundera över om det är bäst att ni går var och en för sig eller tillsammans. Båda möjligheterna finns.

Fler frågor och svar i Frågelådan