Till sidans huvudinnehåll

Min flickvän har skavsår i slidan

Jag och min flickvän kan inte ha sex så ofta som vi vill. Hon får skavsår inne i slidan när vi har sex. Det beror inte på att hon inte blir våt, för hon blir riktigt våt. Detta är jobbigt eftersom vi inte kan ha sex på ett bra tag för skavsåren måste läka. Och det orsakar frustrationer, mest från min sida. Jag vet att jag inte ska pressa henne till att ha sex, men på grund av situationen blir det lätt så. Vi har ofta långa förspel men inte alltid. Hon säger ofta att hon har lust, men det blir inte så ofta sex för hon har ont.

Frågan är om det finns något som gör att hon inte får så mycket skavsår. Måste hon "härdas" eller finns det andra sätt?

Din flickvän har smärta/skavsår vid samlag och detta blir besvärligt för er båda; hon har ont och du blir frustrerad. Man kan inte "härda" denna speciella smärta. Nervbanorna i underlivet "kommer ihåg" smärtan och i slutänden kan det snarare bli att ni inte kan genomföra ett samlag överhuvudtaget eftersom slidan naturligt sluter sig som ett skydd/försvar mot det som gör ont.

Din flickvän skulle sannolikt vara hjälpt av att prata med någon, dels en barnmorska och dels en kurator. Smärta i underlivet vid sex kallas på medicinskt språk för sexuellt provocerad vulvodyni (förr kallades det vestibulit). Detta tillstånd kan bero på fysiska och/eller psykiska anledningar men även prestationskrav, normer osv kan påverka.

Vad säger din flickvän själv om sina bekymmer, vilka tankar har hon och hur vill hon få hjälp?

Fler frågor och svar i Frågelådan