Till sidans huvudinnehåll

Vestibulit?

Jag och min sambo har varit tillsammans i snart fem år. Tidigare var vårt sexliv ganska så bra, men nu får jag så ont vid samlag att vi sällan har sex. Jag är torr och det svider något så fruktansvärt när vi har sex. Jag kan inte ens använda tampong utan att ha vaselin på den, det är inte roligt. Jag äter p-piller men ska nog sluta med dem efter nästa mens. Vad kan jag göra?

Du skriver att ert sexliv tidigare var ganska bra, men att det nu gör ont och svider. Det låter som att du har kommit in i en ond cirkel när det gäller sex. En svidande eller smärtsam känsla under eller efter samlag kan ha flera olika orsaker, men den vanligaste är att lubrikationen, våtheten som kommer i samband med att den sexuella lusten stegras för kvinnan, inte varit tillräcklig för att det ska kännas skönt och lustfyllt. Orsakerna till detta kan vara många och ibland sammansatta. Det kan vara att ett tidigare samlag varit förenat med ett obehag på grund av en svampinfektion eller en obalans i flytningen i slidan. När det sedan blir dags för nästa samlag, minns kroppen obehaget och det uppstår ingen våthet, som är förutsättningen för att det ska kännas skönt. Lusten dämpas och det kan kännas som att den försvinner.

Ibland handlar det om att man helt enkelt inte har lust, men har samlag i alla fall. Det kan också vara så att du har lust, men att samspelet med partnern inte är vad du önskar dig. Kanske är det så att samlaget sker på den ena personens villkor. En mycket god regel, och egentligen ett måste om det börjar kännas obehagligt och negativt i samband med samlag eller sexuell aktivitet, är att vänta ett tag med att prova just det som ger besvär och istället bara göra sådant som ger mera lust. Detta kan handla om att du och din partner smeker och ger varandra massage eller berättar spännande och upphetsande saker för varandra, eller att ni läser något som ger lust eller att ni gör något annat som känns bra för dig.

Du skriver ingenting om hur du har det med din sexuella lust överhuvudtaget, till exempel om du onanerar. Detta är saker som har betydelse och som kan spela roll i sammanhanget.

Boka gärna tid hos en barnmorska eller gynekolog, antingen på en ungdomsmottagning eller på en barnmorskemottagning/gynekologmottagning. Dels kan det vara bra att göra en gynekologisk undersökning och dels är det bra att du får tala med någon. Det finns frågor som en barnmorska eller gynekolog skulle vilja ställa till dig för att du ska få bästa hjälp. När det gäller p-pillerna, kan du få rådgivning angående detta också vid ett eventuellt besök på en mottagning.

Fler frågor och svar i Frågelådan