Till sidans huvudinnehåll

Vi kan inte ha samlag - det gör för ont på min tjej

Jag och min flickvän har försökt att ha sex flera gånger, men det funkar inte! Trots att hon är fuktig så får hon jätteont när jag kommer in i henne. Jag har legat stilla inne i henne i hopp om att smärtan ska försvinna men det har inte hjälpt utan vi har varit tvungna att avbryta. Någon dag efteråt har hon dessutom börjat blöda.

Hur ska vi göra för att det inte ska göra så ont och varför gör det så ont? Är hon nervös och spänner sig och vad kan vi göra åt det? Är det nån ställning som är bra att använda? Varför blöder hon? Hon är visserligen oskuld, men det borde väl inte komma flera dagar efteråt?

Precis som du säger ska det inte göra ont, eller alls vara obehagligt, att ha sex oavsett om det handlar om samlag eller annan sexuell aktivitet. Ibland kan en tillfällig smärta göra att det uppstår en ond cirkel, så att det blir en spänning vid slidöppningen vilket i sin tur orsakar ny smärta och så vidare. Därför är det mycket viktigt att ni tar det lugnt och inte provar att ha samlag förrän din tjej verkligen känner sig beredd på detta och själv verkligen vill. Det finns massor av spännande saker ni kan göra med och för varandra medan ni lär känna varandra sexuellt! Eftersom ni prövat flera gånger och det fortfarande gör ont tycker jag att din flickvän ska gå till barnmorska eller gynekolog för att göra en gynundersökning för att kolla upp vad det kan vara som gör ont.

Det kan hända att det blöder några dagar efter första samlaget, eller att det börjar blöda lite igen om en tjej provar att ha samlag igen några dagar efteråt. Den lilla kransen av hudflikar, som sitter strax innanför slidöppningen och som brukar kallas för slidkransen, kan hos enstaka tjejer vara lite extra stram och då kan det blöda när de tänjs ut. De flesta blöder dock inte vid sitt/sina första samlag.

Ett bra sätt att prova ha samlag på är att hon sitter ovanpå dig. På det sättet styr hon själv över vad som händer medan du är mera passiv. I många fall kan detta underlätta. Men för att det ska bli så skönt som möjligt handlar det hela tiden om ett samspel, om att vilja, att känna var gränserna går för vad man själv vill göra.

Ta det lugnt och prova er fram.

Fler frågor och svar i Frågelådan