Utlösningen

Det har varit känt sedan antiken: fittan kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering.


Fontänorgasm/ sprutorgasm

När någon med fitta får utlösning kallas det ibland för fontänorgasm eller sprutorgasm. Forskningen runt detta har varit kontroversiell i årtionden. Många forskare har föreslagit olika förklaringar, men fortfarande finns det inte en enig vetenskaplig uppfattning runt frågan.

LÄS MER: Fontänorgasm- för vems skull?

Vad säger forskningen?

Enligt den senaste forskningen är det två olika vätskor som kommer ut. Runt urinröret finns prostatavävnad med flera parvis liggande körtlar. Vid sexuell upphetsning kan körtlarna tömma sig på vätska. Det kan komma små mängder av vätska under hela den sexuella upphetsningen eller så sprutar det ut en vätskestråle ur urinröret. Vätskan påminner om tunn skummjölk och smakar sött. Mängden varierar alltifrån några droppar till cirka en tesked. Detta är en typ av sprutorgasm.

En lite blötare orgasm

Men det finns också en annan, betydligt blötare sprutorgasm. I en studie ombads personer med fitta att kissa så att urinblåsan var tom innan de tillfredsställde sig själva sexuellt. Under den sexuella upphetsningen fylldes urinblåsan och de sprutade. Vätskan bildades snabbt i urinblåsan och kom ut genom urinröret. Forskarna undersökte vätskan och fann att den innehöll "prostatasekret" och utspädd urin. Vätskemängden var i dessa fall större och överskred ofta en och en halv deciliter!